19.8 C
Athens
12/05/2025
karfitv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Επιστημόνων για Λειψυδρία: Η Ανάγκη για Διαχείριση και Εξοικονόμηση Νερού

Κοινοποίηση

Αντιμετώπιση Λειψυδρίας: Προοπτικές και Προκλήσεις

Για το ζήτημα της λειψυδρίας και τα προβλήματα που αυτή μπορεί να προκαλέσει, τοποθετήθηκε ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων και Διευθυντής της Έδρας UNESCO στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης, στην εκπομπή «Συνδέσεις». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην επίδραση των φετινών βροχοπτώσεων στην κατάσταση του υδάτινου που υπάρχει στη χώρα.

Αρχικά, ο καθηγητής αναφέρθηκε στη διαχρονική κατάσταση των βροχοπτώσεων, σημειώνοντας ότι φέτος έχουμε περισσότερες βροχές από πέρυσι, ιδιαίτερα στη Μακεδονία, όπου οι ποσότητες είναι αυξημένες κατά 50-60%. Ωστόσο, παρατήρησε ότι οι βροχοπτώσεις παραμένουν κάτω από το μέσο όρο της εικοσαετίας 2005 – 2025, κάτι που αποδεικνύει την ανησυχητική πορεία του φαινομένου της λειψυδρίας.

«Λειψυδρία», σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν σημαίνει μόνο έλλειψη βροχών ή ξηρές και θερμές συνθήκες. «Είναι δυνατή η εμφάνιση λειψυδρίας ακόμα και σε χρόνια με κανονικές ή αυξημένες βροχοπτώσεις, εάν η κατανάλωση νερού υπερβαίνει τις διαθέσιμες ποσότητες», πρόσθεσε. Έθεσε μάλιστα το παράδειγμα των οικονομικών καταστάσεων για να εξηγήσει ότι, όπως και στη διαχείριση χρημάτων, η υπερκατανάλωση νερού οδηγεί σε λειψυδρία.

Η Αντίκτυπη του Τουρισμού

Στη συζήτηση παρενέβη και ο Δήμαρχος Σκιάθου, κ. Θεόδωρος Τζούμας, ο οποίος τόνισε τη σημασία της διαχείρισης του νερού ενόψει της τουριστικής περιόδου. Ανέφερε ότι πέρσι οι περιορισμένες βροχές και οι αυξημένες θερμοκρασίες οδήγησαν σε οριακές καταστάσεις ύδρευσης. Περιέγραψε επίσης δύο σημαντικά έργα που εκτελούνται, όπως η αντικατάσταση 3.500 υδρομέτρων για το καλύτερο εντοπισμό των διαρροών, που ανέρχονται περίπου στο 35-40% του δικτύου.

«Έχουμε κατανοήσει τις προκλήσεις και ζητάμε τη συνεργασία των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων για την ορθή κατανάλωση του νερού, κυρίως κατά τους μήνες υψηλής τουριστικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο κ. Τζούμας, αναφέροντας ότι το νησί διαθέτει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, αλλά οι γεωτρήσεις δεν ελέγχονται επαρκώς.

Μέτρα Αντιμετώπισης Λειψυδρίας

Ο κ. Εμμανουλούδης τόνισε την ανάγκη για αποτελεσματική διάρθρωση των μέτρων κατά της λειψυδρίας, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει μια προοδευτική στάση απέναντι στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Ο τουρισμός προκαλεί υπερβολικές απαιτήσεις, και η λειψυδρία φαίνεται να είναι μια μόνιμη κατάσταση», είπε. Αναφέρθηκε σε στατιστικά που δείχνουν την αυξημένη τουριστική ροή, η οποία διπλασιάζει τον πληθυσμό σε πόλεις όπως η Αθήνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Η σωστή διαχείριση της κατανάλωσης πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Απαιτείται να αναπτύξουμε μια κουλτούρα εξοικονόμησης νερού και να κατανοήσουμε την κατάσταση των υδρομηχανών», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης στα άμεσα μέτρα που μπορούμε να εφαρμόσουμε, όπως η μείωση των προσωπικών καταναλώσεων, αλλά και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που αφορούν την αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης για να μειωθούν οι απώλειες νερού, οι οποίες ανέρχονται περίπου στο 45%, ποσοστό που είναι αρκετά υψηλό σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Εν κατακλείδι, ο Δήμαρχος Σκιάθου υπογράμμισε τη σημασία της αξιοποίησης κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές ύδρευσης και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων του νησιού, ώστε η Σκιάθος να μπορέσει να φιλοξενήσει με ασφάλεια τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί κατά την τουριστική περίοδο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Γερμανία – Υπόθεση Μάντλιν Μακάν: «Καμία προοπτική» να απαγγελθούν κατηγορίες εις βάρος του βασικού υπόπτου, λέει εισαγγελέας

Oμάδα Σύνταξης Β

Ολοκληρωμένος Έλεγχος Αιτήσεων Υποψηφίων ΕΠΑ.ΟΠ. – Οδηγίες και Σημαντικές Προθεσμίες από το ΓΕΕΘΑ

Σοκ στον Πύργο: Μαχαίρωμα μαθητή στο σχολείο προκαλεί ανησυχία