Επιπτώσεις στην Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Ουκρανία λόγω Χρηματοδοτικών Αβέβαιοτήτων
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), αντιμετωπίζοντας μία δραματική πτώση στις χρηματοδοτήσεις του, προβαίνει σε αναθεώρηση των ανθρωπιστικών του στόχων στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, εξήγγειλε τη νέα στρατηγική του, εστιάζοντας σε τέσσερις κύριες προτεραιότητες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών. Η αναγκαία αυτή προσαρμογή αντανακλά τις τρέχουσες ανθρωπιστικές ανάγκες της χώρας, η οποία πλήττεται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο.
Τον Ιανουάριο, ο ΟΗΕ είχε υποβάλει έκκληση για τη συγκέντρωση 2,63 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να παρέχει ζωτικής σημασίας βοήθεια σε 6 από τα 12,7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν ανάγκη υποστήριξης στην εμπόλεμη περιοχή. Ωστόσο, οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραστικά, οδηγώντας σε μείωση της χρηματοδότησης για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
«Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των διαθέσιμων πόρων, ο ΟΗΕ και οι συνεργαζόμενοι φορείς αποφάσισαν να στήσουν νέες προτεραιότητες», δήλωσε η Τζόις Μισούγια στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο βασικός στόχος πλέον είναι να παρέχουν βοήθεια σε 4,8 εκατομμύρια ανθρώπους, εφόσον καταστεί εφικτό να εξασφαλιστεί ποσό ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κυρία Μισούγια τόνισε ότι «ο σκοπός είναι να βοηθήσουμε αυτούς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και έχουν περισσότερη ανάγκη», εστιάζοντας στις συγκεκριμένες ομάδες που είναι πιο ευάλωτες, όπως οι κάτοικοι κοντά στα μέτωπα, οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί, και όσοι χρειάζονται άμεση βοήθεια μετά από επιθέσεις. Η ίδια προειδοποίησε ότι «χωρίς αυξημένη υποστήριξη, οι ζωές ανθρώπων μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο».
Οι δηλώσεις της Μισούγια έρχονται σε μία περίοδο όπου πολλαπλές υπηρεσίες του ΟΗΕ ανακοινώνουν μειώσεις στις δραστηριότητές τους σε παγκόσμια κλίμακα εξαιτίας της μείωσης των χρηματοδοτήσεων, ιδίως από τους κύριους χορηγούς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είχε περικόψει το 83% των προγραμμάτων διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας, με συνέπεια τη σημαντική μείωση της χρηματοδότησης που παρέχεται για ανθρωπιστικούς σκοπούς.
Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη για διεθνή συνεργασία και υποστήριξη, σε μια κρίσιμη περίοδο για εκατομμύρια ανθρώπους που πλήττονται από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Η στρατηγική του ΟΗΕ να εστιάσει στις πιο ευάλωτες ομάδες δείχνει την κρισιμότητα της ανθρωπιστικής ανάγκης και την επιμονή στη χορήγηση βοήθειας, αν και υπό αντίξοες συνθήκες οικονομικών περιορισμών.