Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Καταγγέλλει τη Στρατιωτική Κυριαρχία στον Κόσμο
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για έναν κόσμο που κυριαρχείται από πολέμους, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «τυφλωμένη» από το κυνήγι στρατιωτικής κυριαρχίας. Αυτός ο ισχυρισμός διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπου υπογράμμισε τη «χρόνια αποτυχία» του οργάνου να εξασφαλίσει την ειρήνη.
Η Βία Ως Δείκτης της Σύγχρονης Εποχής
Αναφερόμενος σε συγκρούσεις που συμβαίνουν στον πλανήτη, ο Φίλιπο Γκράντι ανέφερε: «Από το Σουδάν μέχρι την Ουκρανία, από το Σαχέλ μέχρι τη Μιανμάρ και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έως την Αϊτή, η βία έχει γίνει ο απαραίτητος δείκτης της εποχής μας». Κάθε μία από τις 120 συγκρούσεις που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο τροφοδοτείται από το ίδιο «φάντασμα», που επικεντρώνεται στην αντίληψη ότι η ειρήνη είναι προνόμιο των αδυνάτων και ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με την κατάλυση του αντιπάλου.
Στον κόσμο αυτό, η ιδέα ότι η στρατιωτική νίκη είναι η μοναδική λύση καθιστά την παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών κανόνων όλο και πιο προφανή. «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι κρίσιμες αρχές του διεθνούς δικαίου παραμελούνται και ότι οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων καταστρέφονται στο κυνήγι της κυριαρχίας», πρόσθεσε ο Γκράντι, υποδεικνύοντας την Ουκρανία και το Σουδάν ως παραδείγματα αυτής της κατάστασης.
Η Ευθύνη του Συμβουλίου Ασφαλείας
«Η διατήρηση της ειρήνης είναι η πρωταρχική σας ευθύνη. Δυστυχώς, το Συμβούλιο δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της συγκυρίας» δήλωσε ο Φίλιπο Γκράντι. Κάλεσε τα μέλη του Συμβουλίου να μην υποκύψουν στην ήττα της διπλωματίας, επισημαίνοντας ότι πάνω από 123 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι και πρόσφυγες παγκοσμίως.
Η Κρίση Χρηματοδότησης της Ανθρωπιστικής Βοήθειας
Ο Ύπατος Αρμοστής επεσήμανε επίσης την «κρίσιμη κατάσταση χρηματοδότησης της ανθρωπιστικής βοήθειας», χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν μειώσει δραστικά την εξωτερική τους βοήθεια. Υπογράμμισε ότι η έμφαση στα εθνικά συμφέροντα και οι στρατιωτικές δαπάνες δεν είναι ασύμβατες με την παροχή βοήθειας. «Η βοήθεια συμβάλλει στη σταθερότητα και η περικοπή της δεν έχει παρά μόνο μοιραίες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποίησε.
«Σημαίνει την εγκατάλειψη των εκτοπισμένων στην τύχη τους και την απομάκρυνση υποστήριξης από χώρες υποδοχής, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη οξυμένα προβλήματα», πρόσθεσε αναφέροντας ότι αυτή η κατάσταση υπονομεύει τη δική σας σταθερότητα.