Ανακαλύψεις για Εξωγήινη Ζωή στον Πλανήτη Κ2-18b
Οι αστρονόμοι κάνουν λόγο για τις πιο ισχυρές ενδείξεις ύπαρξης εξωγήινης ζωής που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Αυτές οι ενδείξεις προέρχονται από τον πλανήτη Κ2-18b, ο οποίος είναι περίπου 8,5 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και καλύπτεται ολοκληρωτικά από ωκεανό. Ο πλανήτης αυτός βρίσκεται μόλις 124 έτη φωτός μακριά από τη Γη, γεγονός που τον καθιστά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες.
Η πρόσφατη δημοσίευση στο Astrophysical Journal Letter καταδεικνύει ότι ο Κ2-18b διαθέτει χαρακτηριστικά που υποδεικνύουν τη δυνατότητα ύπαρξης ζωής. Είναι η πρώτη φορά που τα δεδομένα δείχνουν τόσο πειστικά στοιχεία που ενισχύουν την θεωρία ότι μπορεί να υπάρχει ζωή σε εξωπλανήτες.
Μέσω ενός διαστημικού τηλεσκοπίου, οι ερευνητές εντόπισαν μόρια στην ατμόσφαιρα αυτού του απομακρυσμένου πλανήτη που δημιουργούνται μόνο από ζωντανούς οργανισμούς στη Γη. Η ανακάλυψη αυτή ενθουσιάζει την επιστημονική κοινότητα και προσφέρει νέες προοπτικές για την πιθανότητα εξωγήινης ζωής στο σύμπαν.
Πλανήτης Κ2-18b: Τα Χαρακτηριστικά του
Ο Κ2-18b βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι τύπου «κόκκινος νάνος», το οποίο επηρεάζει την ατμόσφαιρά του. Το Τμήμα Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Cambridge υπηρέτησε ως κύριος φορέας της μελέτης αυτής, που υπογραμμίζει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ κόσμου της επιστημονικής έρευνας.
Ο ακαδημαϊκός και πρωτοπόρος ερευνητής Σταμάτης Κριμιζής, γνωστός για τη συμμετοχή του σε σημαντικά προγράμματα της NASA, είπε στην εκπομπή του ΕΡΤNews “PRIME” και τον Ηλία Σιακαντάρη, ότι η παρουσία της συγκεκριμένης ουσίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί σε μεγάλες ποσότητες στον εξωπλανήτη Κ2-18b πριν μπορέσουμε να μιλήσουμε για την πιθανότητα ύπαρξης ζωής. Ο ίδιος επισήμανε ότι βασικά κριτήρια για την ύπαρξη βιολογικής δραστηριότητας σε άλλους πλανήτες είναι η παρουσία νερού, οργανικών ουσιών και ενέργειας, στοιχεία που έχουν παρατηρηθεί σε πολλούς εξωπλανήτες.
“Αυτό που έχει σημασία είναι να κατανοήσουμε ότι στη Γη, οργανικές ουσίες παράγονται από φυτοπλαγκτόν που βρίσκονται στα βάθη των ωκεανών και ότι αυτά τα αέρια κατέληξαν στην ατμόσφαιρα” επεσήμανε ο Κριμιζής, ενισχύοντας την σημασία της παρούσας ανακάλυψης για την επιστημονική έρευνα και την βιολογία εκτός Γης.