13.9 C
Athens
13/04/2025
karfitv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δασμοί και Κλιματική Κρίση: Προκλήσεις και Ευκαιρίες για την Αγροτική Οικονομία της Ελλάδας στο Φόρουμ των Δελφών

Κοινοποίηση

Η Επίδραση Δασμών και Κλιματικής Κρίσης στην Ελληνική Οικονομία

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Τσιάρας, αναφέρθηκε στη σημαντική επιρροή των δασμών καθώς και της κλιματικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και τα αγροτικά προϊόντα κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο διεξάγεται στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου. Η τοποθέτησή του υπογράμμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες λόγω των αυξανόμενων τιμών των προϊόντων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Σχολιάζοντας τους δασμούς, ο Υπουργός επισήμανε ότι η επίδρασή τους δεν περιορίζεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά κι επηρεάζει συνολικά την Ευρώπη, πλήττοντας καίρια τα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα. Καθώς η κατάσταση αυτή συνιστά μια σοβαρή πρόκληση τόσο για τον πρωτογενή όσο και για τον δευτερογενή τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη για λήψη ουσιαστικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε ότι πολλά ελληνικά προϊόντα, όπως οι ελιές, το ελαιόλαδο, το κρασί και η φέτα, έχουν πληγεί από τους δασμούς. Ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξουν ειδικές εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς εισαγωγές από την Ελλάδα και άλλα μεσογειακά κράτη. Αυτή η δυναμική αναμένεται να ανοίξει ένα νέο κύκλο διαλόγου με τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Υπουργός προέτρεψε την εξερεύνηση νέων αγορών, όπως η Ινδία, η Μέση Ανατολή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει αυτές τις ευκαιρίες, μέσα σε ένα πλαίσιο ελεύθερης οικονομίας. Αυτή η στρατηγική θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη εναλλακτικών καναλιών εξαγωγών, ενισχύοντας τη θέση της χώρας στον διεθνή στίβο.

Σχολιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των πολιτικών της, εκφράζοντας ότι πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τις χώρες της περιοχής να προχωρήσουν σε παραγωγή δικών τους προϊόντων και να στηριχθούν στις εσωτερικές τους αγορές, μειώνοντας τις εισαγωγές τροφίμων από τρίτες χώρες.

Αναφορικά με τη κρατική στήριξη για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι έχουν δοθεί 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ υπογράμμισε την αναγκαιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ να λειτουργήσει σωστά. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη δεκαετία του 1980, δεν έχουν επηρεάσει αρνητικά τους αγρότες, αλλά είναι επιτακτική η ύπαρξη ενορχηστρωμένου σχεδίου για αγροτικά παραγωγικά προϊόντα.

Αναφορικά με το μέλλον των χρηματοδοτήσεων για τους αγρότες υπό την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά τόνισε τη σημασία η χώρα να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις όταν θα κληθεί να συζητήσει το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Ευρώπης και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Εισαγγελία δεν μπορεί να γίνεται κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εναλλαγές καιρικών συνθηκών στο Σαββατοκύριακο με ζέστη και επερχόμενη κακοκαιρία

Oμάδα Σύνταξης Κ

Θεσσαλονίκη: Επανέναρξη της κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης