19.8 C
Athens
12/05/2025
karfitv.gr
ΑΘΛΗΤΙΚΑΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απαγόρευση του Σκακιού από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν: Θεωρείται Τυχερό Παιχνίδι σύμφωνα με τη Νέα Νομοθεσία

Κοινοποίηση

Απαγόρευση του Σκακιού από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοινώνει την προσθήκη του σκακιού στη λίστα των απαγορευμένων δραστηριοτήτων, χαρακτηρίζοντάς το ως «τυχερό παιχνίδι» που παραβιάζει τη νομοθεσία περί ηθών. Αυτή η απόφαση υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Αθλημάτων, Ατάλ Μασουάνι, σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ενημέρωσε ότι το σκάκι «θεωρείται μέσο στοιχηματισμού για χρηματικό κέρδος», γεγονός που απαγορεύεται αυστηρά από το νόμο για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Έκλυσης των Ηθών. Ο Μασουάνι δεν διευκρίνισε τις ποινές που θα επιβληθούν στους παραβάτες, αφήνοντας έτσι περιθώρια ανησυχίας στους λάτρεις του παιχνιδιού.

Μιλώντας για το θέμα, ο Αζιζουλάχ Γκουλζάντα, ιδιοκτήτης καφενείου στην Καμπούλ, επεσήμανε ότι, ενώ σκοπεύει να τηρήσει την εντολή, δεν πιστεύει ότι η θρησκεία απαγορεύει το σκάκι. Δεδομένου ότι πολλές μουσουλμανικές χώρες διαθέτουν διεθνούς επιπέδου παίκτες, ο Γκουλζάντα ανέφερε ότι η παρόμοια απαγόρευση φέρνει απογοήτευση στους φίλους του σκακιού, οι οποίοι δεν στοιχημάτιζαν ποτέ χρήματα κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν ξανά την εξουσία το 2021, έχουν επιβάλει σταδιακά μια αυστηρή εκδοχή του Ισλάμ, απαγορεύοντας πολλές δραστηριότητες και αθλήματα που θεωρούνται «αντιθρησκευτικά». Για παράδειγμα, το 2024 απαγορεύτηκαν οι αγώνες μικτών πολεμικών τεχνών λόγω της εκτίμησης ότι είναι βίαιοι και αντίθετοι με τη σαρία. Παράλληλα, το κρίκετ παραμένει επιτρεπτό, αλλά αποκλειστικά για τους άνδρες, γεγονός που αναδεικνύει την ανισότητα που επικρατεί.

Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες έχουν αποκλειστεί από την κοινωνία με την απαγόρευση εισόδου τους σε πάρκα, γυμναστήρια και ινστιτούτα ομορφιάς, καθώς και από την πρόσβαση στην εκπαίδευση σε πανεπιστημιακό επίπεδο. Αυτό έχει οδηγήσει τον ΟΗΕ να καταγγείλει την κατάσταση ως ένα είδος «απαρτχάιντ φύλου», υπογραμμίζοντας τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τράπεζες: Σε ποιες προμήθειες δεν μπήκε μαχαίρι

Πάτρα: Ζήτηση για ψηλές και αδύνατες μαθήτριες στη μαθητική παρέλαση από γυμναστή

Ολυμπιακός: Κόντρα στον ΟΦΗ με στόχο το «τρία στα τρία»