36.4 C
Athens
22/07/2024
karfitv.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Alpha Bank: θα συνεχιστεί το ράλι στα ακίνητα

Κοινοποίηση

Μόνο τα εμπορικά ακίνητα το 2023 προσέλκυσαν 40% περισσότερες εισροές ξένων κεφαλαίων σε ετήσια βάση (περίπου 1,65 δισ. ευρώ), μαζί με 400 εκατ. ευρώ ελληνικού κεφαλαίου ΑΕΕΑΠ, ενώ ανέκτησε τον ρυθμό του το πρόγραμμα Golden Visa.

Περαιτέρω άνοδο των τιμών στην εγχώρια αγοράς ακινήτων και συνέχιση της αυξητικής τάσης των ξένων επενδύσεων, ιδίως σε κατοικίες, εκτιμά η Alpha Bank μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Αστικά Ακίνητα Γιάννη Γκάνου, με την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων να αποφασίσει την αλλαγή της επωνυμίας σε Alpha Real Estate Services.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Alpha Real Estate Services, ο Διευθύνων Σύμβουλος αποτίμησε θετικά την πορεία της αγοράς ακινήτων. «Η αυξητική τάση των δεικτών ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριμήνων, καθώς και τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη σηματοδοτούν ότι η αγορά ακινήτων παραμένει στο ανοδικό τμήμα του οικονομικού κύκλου», σχολίασε και πρόσθεσε: «Οι δείκτες της Τράπεζας της Ελλάδος, το οικονομικό κλίμα, η εμπιστοσύνη στον κατασκευαστικό κλάδο, ακόμη και οι επιβραδυνόμενοι αλλά θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας αποδεικνύουν ότι η ζήτηση είναι σταθερή».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γκάνος στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, σχολιάζοντας ότι «η εξέλιξη αυτή δίνει σημαντική επιπλέον πεποίθηση ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, είναι θετικές και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών».

Όπως τόνισε, «η Alpha Real Estate Services προσβλέπει και στοχεύει στην ακόμα μεγαλύτερη εδραίωσή της ως ένας εκ των μεγαλύτερων φορέων διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων, έχοντας ως επενδυτική στρατηγική τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων των κεφαλαίων της καθοδηγούμενη από τις θεμελιώδεις αρχές της, όπως η επιχειρηματική αριστεία, η υψηλή ποιότητα και η αξιοπιστία, για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη – πελάτες, προμηθευτές, υπάλληλοι κ.λπ.».

Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Real Estate Services σημείωσε ότι οι ξένες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων κατά το 2023, ιδίως των κατοικιών, συνέχισαν να έχουν θετική τάση μετά το ιστορικό υψηλό που κατέγραψαν το 2022, το πρόγραμμα Golden Visa ανέκτησε ρυθμό, τα εμπορικά ακίνητα προσέλκυσαν 40% περισσότερες εισροές ξένων κεφαλαίων σε ετήσια βάση (περίπου 1,65 δισ. ευρώ), μαζί με 400 εκατ. ευρώ ελληνικού κεφαλαίου ΑΕΕΑΠ, ενώ ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ ισχυροποιείται με μεγάλες επενδύσεις σε ακίνητα και έργα υποδομής.

Οι προοπτικές ανά τομέα ακινήτων

Ακτινογραφώντας τις προοπτικές της αγοράς ανά τομέα ακινήτων, ο κ. Γκάνος εκτίμησε ότι:

  • στην αγορά γραφείων η ζήτηση παραμένει ισχυρή, τα ενοίκια παρουσιάζουν θετικές προοπτικές και οι αποδόσεις θα μπορούσαν να συμπιεστούν περαιτέρω, δεδομένης της ανεπαρκούς προσφοράς σύγχρονων γραφείων και εφόσον αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού,
  • στο λιανεμπόριο οι προοπτικές του κλάδου είναι θετικές, λόγω της ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του ακμάζοντος τουριστικού τομέα,
  • στη βιομηχανία και τα logistics αναμένεται να συνεχιστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω της περιορισμένης προσφοράς σύγχρονων μονάδων και του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας ως κόμβου μεταφόρτωσης,
  • στον τομέα της φιλοξενίας θα συνεχιστεί η τουριστική και επενδυτική ζήτηση, ενώ το απόθεμα των ξενοδοχείων και οι υποδομές του κλάδου επεκτείνονται και αναβαθμίζονται,
  • στα οικιστικά ακίνητα, παράλληλα με τη σταδιακά αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση, η αγορά προσελκύει ξένα κεφάλαια και εξακολουθεί να αποτιμάται σε έκπτωση έναντι των ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών αγορών. Ως εκ τούτου, οι τιμές και τα ενοίκια αναμένεται να διατηρήσουν ανοδική τάση.

Σημειώνεται ότι η Alpha Real Estate Services έχοντας συμπληρώσει περισσότερα από 80 χρόνια λειτουργίας και έχοντας οικοδομήσει ένα υψηλής ποιότητας πελατολόγιο, η θυγατρική του Ομίλου Alpha Bank ενισχύει την εξωστρέφειά της, προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην αναπτυσσόμενη αγορά ακινήτων και να διευρύνει την πελατειακή της βάση.

Η πρόσφατη Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων ενέκρινε επίσης την αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας, σηματοδοτώντας την αποκλειστική ενασχόλησή της με την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Επιστροφή κεφαλαίου

Η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης της Alpha Real Estate Services για μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά €30.800.000 μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής στο ποσό του €1,95 από €4,15, με σκοπό την επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους Μετόχους, ποσού €2,20 ανά μετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό:

  • ως ημερομηνία αποκοπής (δηλαδή, ως ημερομηνία από την οποία οι μετοχές της εταιρείας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου με καταβολή μετρητών στους Μετόχους ποσού €2,20 ανά μετοχή) ορίστηκε η Τρίτη 26 Μαρτίου 2024,
  • ως ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων της επιστροφής κεφαλαίου (δηλαδή, ως ημερομηνία κατά την οποία οι εγγεγραμμένοι Μέτοχοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της εταιρείας αναγνωρίζονται ως δικαιούχοι της επιστροφής μετρητών) ορίστηκε η Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024,
  • ως ημερομηνία έναρξης καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου ορίστηκε η Τρίτη 2 Απριλίου 2024.

πηγη/www.news247.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αγώνας Τοξοβολίας Πεδίου στις 20 & 21 Απριλίου στο Σχιστό Κορυδαλλού

Νίκος Ανδρουλάκης: «Ανάπτυξη και καλές θέσεις εργασίας σε όλη την ελληνική περιφέρεια»

Θεσσαλονίκη: 14χρονοι κατηγορούνται για πορνογραφία ανηλίκων – Κατέγραφαν σε βίντεο ερωτικές στιγμές ανήλικης