30.1 C
Athens
08/05/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Στρατηγική Εταιρική Σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου: Νέα Επιτεύγματα και Προοπτικές για την Ειρήνη στην Περιοχή

Κοινοποίηση

Σημαντική Επίσκεψη του Προεδρεύοντος της Αιγύπτου στην Αθήνα

Η επίσκεψη στην Αθήνα του προεδρεύοντος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας των δύο χωρών απέναντι στις προκλήσεις της περιοχής. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την αφορμή για την αναβάθμιση της διμερούς σχέσης σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση μέσω της Κοινής Διακήρυξης που υπεγράφη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών είναι πλέον επιβεβαιωμένη, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισημαίνει την κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, η εκπαίδευση, και ο πολιτισμός. Η συνεργασία αυτή στοχεύει στη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις.

Διμερείς Σχέσεις και Προοπτικές Αναπτυξής

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει γίνει στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων, χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι έχουν δρομολογηθεί στρατηγικές κινήσεις που θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν βαθιές ρίζες στην ιστορία και ισχυρές προοπτικές για το μέλλον». Επιπλέον, η στρατηγική συμφωνία που υπεγράφη ανοίγει νέους δρόμους για τη συνεργασία μας, καθώς καταδεικνύει τη δέσμευση των δύο χωρών σε τακτικές διαβουλεύσεις και σε συγκεκριμένα μνημόνια συνεργασίας.

Η πρόσφατη συμφωνία στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου – μια πράξη που χαρακτηρίζεται ως υποδειγματική και σημαντική για την ανατολική Μεσόγειο – αποδεικνύει την ισχυρή βάση που υπάρχει για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Στρατηγική Σημασία της Συνεργασίας

Η στρατηγική συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο σε εμπορικούς τομείς, αλλά επεκτείνεται και σε κρίσιμα ζητήματα της περιοχής. Ο Πρωθυπουργός τόνισε τη συναίνεση μεταξύ των δύο χωρών για την υποστήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ευνοήσει όλους τους πολίτες της περιοχής.

Επίσης, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη για διαρκή συνεργασία σε θέματα όπως η Βόρεια Αφρική, η Λιβύη, και οι εξελίξεις στη Συρία. Σε όλα αυτά, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συμφώνησε με την ανάγκη για εδραίωση μιας σταθερής και ειρηνικής πλατφόρμας υπό το πρίσμα του Διεθνούς Δικαίου.

Πολιτιστική Κληρονομιά και Συνεργασία

Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης αναφορές στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία αποτελεί σπάνιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τις δύο χώρες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση του στον πρόεδρο Αλ Σίσι για το ενδιαφέρον του στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πρόσφατη αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο χωρών να συνεχίσουν το δρόμο της συνεργασίας και της προόδου, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Οι 27 Ηγέτες Συμφώνησαν στην Άμυνα και Άφησαν την Ουκρανία στο Περιθώριο Εξαιτίας του Όρμπαν

Hμαθία: Αντίκτυποι από την απάντηση της Hellenic Train για την παράσυρση ανηλίκου από τρένο

Ν. Ανδρουλάκης: Στο ίδιο έργο θεατές με πυρκαγιές και καταστροφές ακόμη και λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας