23.7 C
Athens
23/04/2025
karfitv.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ομορφοκκλησιά: Αποκαλύψεις της Μεσαιωνικής Εκκλησίας που Υποδέχεται τους Επισκέπτες Μια Φορά το Έτος

Κοινοποίηση

Η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η Ιστορική της Σημασία

Απέναντι από το Άλσος Βεΐκου, βρίσκεται ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και ως Όμορφη Εκκλησία ή Ομορφοκκλησιά. Αυτή η μεσαιωνική εκκλησία του 11ου αιώνα χαρακτηρίζεται από τον ρυθμό του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εκκλησία ανοίγει για το κοινό μόνο μία φορά ετησίως, κατά την εορτή του Αγίου Γεωργίου. Φέτος, οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 22 και 23 Απριλίου. Το εσωτερικό της είναι κοσμημένο με τοιχογραφίες και αγιογραφίες που απεικονίζουν σκηνές από τη ζωή του Αγίου Γεωργίου, καθώς και από την Παλαιά Διαθήκη.

Η ιστορία του παρεκκλησίου, που βρίσκεται δίπλα στον κύριο ναό, χρονολογείται στον 13ο ή 14ο αιώνα, ενώ ο νάρθηκας είναι μεταγενέστερος και κτίστηκε το 15ο ή 16ο αιώνα. Σημαντικά αρχαία ευρήματα έχουν βρεθεί γύρω από τον ναό, υποδεικνύοντας ότι πιθανόν να υπάρχει αρχαίο νεκροταφείο στην περιοχή.

Η πρόσφατη μας επίσκεψη στο ναό, κατά την ημέρα των εορτασμών, μας έδωσε την ευκαιρία να αποθανατίσουμε φωτογραφίες από το εσωτερικό του και τον περιβάλλοντα χώρο.

Πολιτιστική Κληρονομιά και Αρχαιολογικά Ευρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχει ο Δήμος Γαλατσίου, η εκκλησία είναι κτισμένη με υλικά από έναν πρωτοχριστιανικό ναό, καθώς και από μέλη αρχαιοελληνικού κτιρίου, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Γύρω από το ναό έχουν ανακαλυφθεί αρχαία λείψανα που χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ., υποδεικνύοντας την ύπαρξη του αρχαίου νεκροταφείου του Δήμου Βατής. Ο αρχαίος Δήμος Βατής ανήκε στην Αιγηίδα φυλή και εκτεινόταν σχεδόν σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Άστεως, γύρω από τα τότε αφιλόξενα Τουρκοβούνια.

Η αρχιτεκτονική του ναού είναι χαρακτηριστική, με τον δίστυλο σταυροειδή εγγεγραμμένο ναό και το παρεκκλήσιο στη νότια πλευρά. Ο τρούλος είναι αθηναϊκός και το σύστημα τοιχοδομίας είναι πλινθοπερίκλειστο.

Οι μελετητές έχουν χρονολογήσει το μνημείο στο τρίτο τέταρτο του 12ου αιώνα, με την παρούσα διαφορά στην εκτίμηση του ηλικιακού φάσματος από τον καθηγητή Μπούρα, ο οποίος θεωρεί ότι ο κυρίως ναός είναι σύγχρονος με το παρεκκλήσιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες από το τελευταίο τέταρτο του 13ου αιώνα, οι οποίες καλύπτουν με πολυχρωμία όλες τις εσωτερικές επιφάνειες. Ωστόσο, η φθορά από το χρόνο και οι καταστροφές από ανθρώπινες ενέργειες έχουν επηρεάσει την κατάσταση των τοιχογραφιών, ειδικά στα πιο προσβάσιμα σημεία. Τόσο η κύρια εκκλησία όσο και το παρεκκλήσιο φέρουν ζωγραφικούς θησαυρούς που αντικατοπτρίζουν την τέχνη της εποχής.

Ο Θησαυρός της Τέχνης και η Αρχιτεκτονική

Στον ναό παρατηρούνται σκηνές από το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου, καθώς και απεικονίσεις άλλων αγίων και μορφών του χριστιανισμού, όπως ο Παντοκράτωρ του τρούλου. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι καλλιτεχνικές προσδοκίες του Παντοκράτορα διαφοροποιούνται σε σχέση με άλλες απεικονίσεις, όπως αυτή στο Δαφνί. Η δύναμη της απεικόνισης απορρέει από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, που αποπνέει μια ισχυρή παρουσία.

Ο ναός έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και μελετητών και καλλιτεχνών, κυρίως λόγω των εκφραστικών μορφών των τοιχογραφιών του. Ο Φώτης Κόντογλου, για παράδειγμα, αντλεί έμπνευση από την Όμορφοκκλησιά στα έργα του, αναδεικνύοντας στοιχεία που θυμίζουν και γνωστά έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ελευθερώνοντας τις επιρροές από τη βυζαντινή εικονογραφία.

Με τη συνεχή μελέτη και το ενδιαφέρον γύρω από την Όμορφη Εκκλησία, επισημαίνεται η αξία της ως πολιτιστικής κληρονομιάς και θησαυρού της ιστορίας και της τέχνης. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν την εκκλησία προσφέρουν μια μοναδική εικόνα της εποχής, ενσωματώνοντας τις πνευματικές αξίες και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Φωτογράφος: Νάσος Μπράτσος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμφωνία Άμυνας στη Σύνοδο Κορυφής σύμφωνα με το Politico

Ατμοσφαιρική Ρύπανση στην Ελλάδα: Οι 10 Πόλεις με τη Μεγαλύτερη Μόλυνση και οι Πιο Καθαρές Εναλλακτικές

Πλήρης κίνηση στις δημοφιλείς πασχαλινές αποδράσεις: Υψηλή πληρότητα σε Ζαγοροχώρια και Κέρκυρα