Μέχρι και το Σάββατο (26/4) θα «ζωγραφίσουν» τον ουρανό τα πρώτα πεφταστέρια της άνοιξης: Οι Λυρίδες.
Σε έναν απόλυτα σκοτεινό ουρανό, οι θεατές μπορούν συνήθως να εντοπίσουν έως και 18 μετεωρίτες την ώρα κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της «βροχής» των διάττοντων αστέρων. Φέτος, ωστόσο, το φως από τη φθίνουσα ημισέληνο θα καταστήσει κάπως δυσκολότερη τη θέαση του φαινομένου, σύμφωνα με το CNNi.
«Οι περισσότεροι μετεωρίτες που βλέπετε κατά τη διάρκεια της βροχής των Λυριδών δεν είναι λαμπερές σφαίρες «φωτιάς», είναι αχνές μικρές ραβδώσεις, και όσο περισσότερο φεγγαρόφωτο υπάρχει, τόσο τείνει να σβήνει αυτές τις αχνές μικρές ραβδώσεις» εξηγεί ο επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος Μετεωροειδών της NASA, Μπιλ Κουκ.
Πιο πιθανό να εντοπίσει κανείς τα πεφταστέρια όταν ξαπλώνει έξω με ελάχιστη φωτορύπανση. Θα χρειαστούν περίπου 30 λεπτά για να προσαρμοστεί στο σκοτάδι.
Πότε καταγράφηκαν για πρώτη φορά
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και ιδίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.
Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσης είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ. Ο κομήτης αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.