22.8 C
Athens
16/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα Δάκρυα της Μεσογείου: Η Ανείπωτη Τραγωδία Χιλιάδων Παιδιών στην Πορεία προς την Ασφάλεια

Κοινοποίηση

Σύγχρονη Κρίση στη Μεσόγειο: Παιδιά σε Κίνδυνο

Περίπου 3.500 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους ή η τύχη τους παραμένει άγνωστη τα δέκα τελευταία χρόνια, με μια τραγική διόρθωση που καταγράφει ένα παιδί να χάνει τη ζωή του καθημερινά κατά την προσπάθεια τους να διασχίσουν την κεντρική Μεσόγειο, ανάμεσα στη Βόρεια Αφρική και την Ιταλία, σύμφωνα με έκθεση της Unicef.

Η Unicef αναφέρει ότι το ποσοστό των παιδιών που εμπλέκονται σε αυτές τις μεταναστευτικές ροές είναι ανησυχητικό, καθώς ένας στους έξι ανθρώπους που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω αυτής της οδού είναι παιδί. Σε συνολικό επίπεδο, 20.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή παραμένουν αγνοούμενοι κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς πολλά ναυάγια συμβαίνουν χωρίς να γίνουν γνωστά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επιζώντες για να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι επτά στα δέκα παιδιά ταξιδεύουν μόνα τους, χωρίς γονείς ή κηδεμόνες, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ υπεύθυνη για τα παιδιά. Η έκθεση τονίζει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά, με πολλά να προσπαθούν να διαφύγουν από πολέμους, συγκρούσεις, βία και φτώχεια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παιδιά και νέοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι περισσότερα από τα μισά έχουν υποστεί φυσική βία, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε ότι υπήρξαν θύματα παράνομης κράτησης. Η Ρετζίνα Ντε Ντομινίτσις, υψηλόβαθμη αξιωματούχος της Unicef, ανέφερε ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και το βέλτιστό συμφέρον των παιδιών. Τα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στη σχετική Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού δεν περιορίζονται στα σύνορα ή τις ακτές, αλλά συνοδεύουν τα παιδιά όταν διασχίζουν αυτά τα όρια».

Η Unicef υπενθυμίζει επίσης την προοπτική του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα μέσα του 2026. Αν και αυτό μπορεί να συμβάλει στην οργανωμένη διαχείριση της μετανάστευσης, είναι επιτακτική ανάγκη η εφαρμογή του να γίνεται σε πλήρη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη προστασία των παιδιών.

Η Unicef ζητά επίσης την ενίσχυση των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, εστιάζοντας στις ειδικές ανάγκες των παιδιών. «Κατά την άφιξή τους, όλα τα παιδιά πρέπει αμέσως να έχουν πρόσβαση σε νόμιμη εκπροσώπηση και αξιόπιστα μέτρα προστασίας. Οποιεσδήποτε περιοριστικές πολιτικές δεν θα πρέπει ποτέ να οδηγούν στην κράτηση ενός παιδιού σε κέντρο κράτησης, είτε κατά τη διάρκεια διαδικασιών ελέγχου, διέλευσης συνόρων ή αίτησης ασύλου», καταλήγει η Unicef.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συμπλοκή Νεαρών στο Κέντρο της Κοζάνης με Έναν Τραυματία στο Νοσοκομείο

Ελαφρύ κάταγμα στο κρανίο για 17χρονο μετά από παράσυρση από τρένο στην Αλεξάνδρεια

Ο Γουίλ Σμιθ λανσάρει το πρώτο του μουσικό άλμπουμ ύστερα από 20 χρόνια