08/05/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στρατηγική Συμμαχία Ελλάδας – Αιγύπτου: Η Διακήρυξη Μητσοτάκη – Αλ Σίσι για Ενίσχυση της Συνεργασίας

Κοινοποίηση

Επίσκεψη Αιγύπτιου Προέδρου στην Αθήνα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα, όπου είχε σημαντικές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, οι δύο ηγέτες ανέφεραν την κοινή τους προσέγγιση απέναντι σε προκλήσεις της περιοχής, επισημαίνοντας την αναγκαία συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση αυτή ήταν ιστορικής σημασίας, καθώς έλαβε χώρα στο πλαίσιο του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, αναδεικνύοντας την επιθυμία για ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα και η Αίγυπτος ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην αναβάθμιση των διμερών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση, όπως προβλέπεται στην Κοινή Διακήρυξη που υπεγράφη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν ιστορικές ρίζες και μεγάλες προοπτικές, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός και το εμπόριο. Η υπογραφή της Διακήρυξης επιβεβαίωσε την κοινή βούληση για ακόμα μεγαλύτερη συνεργασία.

Σημαντικές Συναντήσεις και Θέματα Συζήτησης

Η Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά θέματα συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε την εκτίμησή του για την υποστήριξη που παρέχει ο Αλ Σίσι στη διατήρηση του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της Μονής, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά της ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέει τις δύο χώρες.

Η συνεργασία των δύο χωρών δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτιστικά ζητήματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και εργάζονται από κοινού για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού και της ειρηνικής διαδικασίας στην Παλαιστίνη. Ανέφερε την ανάγκη για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία, τονίζοντας ότι καμία μη αποδεκτή θέση αφορά τη Δίκαιη Λύση του Κυπριακού και ότι οι δύο χώρες θα συνεχίζουν να συνεργάζονται για την προάσπιση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Ελπίδες και Προοπτικές της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης

Ο πρόεδρος Αλ Σίσι αναγνώρισε τις άριστες σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου και τις σημαντικές επιτυχίες που έχουν επιτευχθεί στους τομείς του εμπορίου, των επενδύσεων και της ενέργειας. Ανέφερε επίσης την αναγκαιότητα της εκεχειρίας στη Γάζα και της εφαρμογής της λύσης των δύο κρατών, τονίζοντας ότι οι Παλαιστίνιοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Η επίσκεψη αυτή ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου, καθώς οι δύο χώρες βρίσκονται решτικές στις προκλήσεις της εποχής, με ιδιαίτερη έμφαση στην ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Αντίστοιχες κινήσεις από την ελληνική πλευρά, με προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αποδεικνύουν τη δέσμευση της Ελλάδας για την περιφερειακή σταθερότητα.

Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασαν την επιθυμία τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στο μέλλον. Το μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο που προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί τον Ιούλιο αποτέλεσε αφορμή για μια αναζωογονημένη συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία του αιγυπτιακού πολιτισμού στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δικαστική Απόφαση κατά της Μαρίν Λεπέν: Πολιτικός Θρίαμβος ή Ταφή των Φιλοδοξιών της;

Πάτρα: Τρένο συγκρούστηκε με παρκαρισμένο αυτοκίνητο στις γραμμές προκαλώντας σοκ στον μηχανοδηγό και τους επιβάτες

Μαρκ Κάρνι: Η επιβολή δασμών στα αμερικανικά αυτοκίνητα πλήττει τον Καναδά