Η Συνάντηση Μακρόν – Βούτσιτς: Υποστήριξη στην Ευρωπαϊκή Πορεία της Σερβίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Παρίσι την Τετάρτη (9/4), σε ένα γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία αυξανόμενων πολιτικών προκλήσεων για τον Βούτσιτς στη Σερβία.
Μετά τη συνάντησή τους, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ο κόσμος εισέρχεται σε «μια ταραχώδη εποχή που θα διαρκέσει», εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη στήριξη που δέχεται η Σερβία από τη Γαλλία, έναν «μεγάλο σύμμαχο στην Ευρώπη». Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν κρίσιμα γεωπολιτικά θέματα καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Σερβία. Ο Σέρβος ηγέτης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συζητήσαμε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με το ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας», προσθέτοντας πως ζήτησε από την Γαλλία να συμμετάσχει στην Expo 2027 που θα διεξαχθεί στο Βελιγράδι και έλαβε θετική απάντηση.
Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση ήταν η κατάσταση στη Δημοκρατία Σέρπσκα, μια πολιτική οντότητα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ο Βούτσιτς υπογράμμισε την ανάγκη εύρεσης ενός συμβιβαστικού τρόπου για την επίλυση της κρίσης, αναφέροντας: «Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η μόνη λύση είναι η σύλληψη του προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα, Μίλοραντ Ντόντικ. Αυτή δεν είναι λύση, δημιουργεί προβλήματα». Παρά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η παραδεκτή επεξήγηση τους παρέμεινε ασαφής.
Μιλώντας για τις πρόσφατες διαμαρτυρίες και αποκλεισμούς στη Σερβία, ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Μακρόν πως η χώρα του «έχει αντιμετωπίσει τον τρόμο» τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Οι φοιτητές της Σερβίας, κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων και αποκλεισμών, απαιτούν λογοδοσία από τις αρχές για τον θάνατο 16 ανθρώπων λόγω της κατάρρευσης ενός τσιμεντένιου καταφυγίου στο σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, ο Μακρόν επισήμανε την στήριξη που παρέχει η Γαλλία στο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας. «Επανέλαβα πως η Γαλλία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας», ανέφερε συγκεκριμένα.
Καταλήγοντας, εξέφρασε την πίστη του στην ικανότητα της Σερβίας να επιστρέψει στον διάλογο και κάλεσε την μελλοντική κυβέρνηση να συνεχίσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, βασισμένη στην πρόσφατη οικονομική πρόοδο της χώρας.