Εξωχώριες εταιρίες και πολιτικά πρόσωπα: Διαφάνεια ή Σκάνδαλο;
Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια δήθεν «σκανδαλώδη» τροπολογία που επιτρέπει τη συμμετοχή συγγενικών προσώπων πολιτικών σε offshore εταιρίες έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ανακριβείς.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργείου, κανένας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε καμία αναφορά στη συγκεκριμένη τροπολογία κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Για να αποκατασταθεί η αλήθεια, υπογραμμίζουν ότι η ρύθμιση αναφέρει τα εξής:
1. Όλοι οι πολιτικοί, περιλαμβανομένων Πρωθυπουργών, Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, καθώς και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των κομμάτων και οι αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υποχρεώνονται να μην έχουν ή να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εταιρία οπουδήποτε στην υδρόγειο.
2. Επιπλέον, οι Δικαστές, Εισαγγελείς, Συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες και αυτό ισχύει και για τα συγγενικά τους πρόσωπα. Αυτό περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε χώρες που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι και σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα.
3. Οι απαγορεύσεις αυτές επεκτείνονται και για τους συγγενείς των πολιτικών προσώπων της παραπάνω κατηγορίας, διασφαλίζοντας έτσι υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ηθικής που αφορούν τη δημόσια διακυβέρνηση.
Η Καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε μια κίνηση που χαρακτηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως σκανδαλώδης, προώθησε μια τροπολογία εν μέσω της διαδικασίας συζήτησης του σχεδίου νόμου για το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο κ. Φλωρίδης, εκπρόσωπος της κυβέρνησης, αναφέρθηκε στη «διαφάνεια», προσθέτοντας ότι η τροπολογία επιτρέπει ουσιαστικά στους συζύγους και τα παιδιά των μελών της κυβέρνησης να ενσωματώνουν ή να διοικούν αλλοδαπές εταιρείες.
Η επιτρεπόμενη έμμεση συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες θολώνει τα νερά στην πολιτική αγορά, καθώς η έλλειψη ενός σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου ενδέχεται να οδηγήσει σε καταχρήσεις. Η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει την ίδρυση και διοίκηση αλλοδαπών εταιρειών, μέσω συγγενών πολιτικών προσώπων, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα και την ηθική της πολιτικής πρακτικής.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 είχε προσπαθήσει να αποσαφηνίσει τον όρο «εξωχώριες εταιρείες» και να τον συνδέσει με τις χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα. Με τη νέα αυτή ρύθμιση, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να καταργεί τις απαγορεύσεις που ίσχυαν τα τελευταία εννέα χρόνια, αναδεικνύοντας την ανάγκη για προσεκτική εποπτεία και διαφάνεια στον τομέα αυτό.