15.1 C
Athens
30/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προστασία του Ενεργειακού Συστήματος στην Ελλάδα το Πάσχα: Επιτυχής Αποτροπή Κατάρρευσης και Ασφαλιστικές Δικλείδες

Κοινοποίηση

Αναλύοντας την Ενεργειακή Σταθερότητα της Ελλάδας

Η Ελλάδα διαχειρίστηκε με επιτυχία την προκλητική περίοδο του Πάσχα, αποτρέποντας ενδεχόμενο μπλακ άουτ μέσω της αποτελεσματικής εξισορρόπησης των πηγών ενέργειας. Η σωστή διαχείριση των ενεργειακών πόρων κατά τις εορταστικές ημέρες αποτέλεσε μια σημαντική επίδειξη της ετοιμότητας του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, επισημαίνει τη σημασία που έχει η συνεχής παρακολούθηση του ενεργειακού δικτύου: «Στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης απαιτείται συνεχής επιτήρηση του συστήματος, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος γενικευμένης διακοπής ρεύματος». Αυτή η προσέγγιση είναι καθοριστική για την αποδοτική λειτουργία των υποδομών ενέργειας.

Η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως οι ηλιακές και αιολικές, παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Η ανάγκη για νέα αρχιτεκτονική στα δίκτυα καθώς και για αυστηρή παρακολούθηση της λειτουργίας τους είναι πλέον επιτακτική. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ηλεκτρικών Δικτύων-CIGRE, Κωνσταντίνος Παπαηλιού, η καλή κατάσταση του συστήματος στην Ελλάδα οφείλεται στην εξαιρετική δουλειά των τεχνικών και στη συνεχώς εξελισσόμενη τεχνολογία.

Στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι, το προσωπικό εργάζεται σε 24ωρη βάση για την ασφάλεια του δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, Δημήτρης Μίχος, αναφέρει: «Ακόμα και αν κατάρρευσε το μεγάλο σύστημα, διαθέτουμε εφεδρικά συστήματα». Η προετοιμασία της Ελλάδας για την ενεργειακή ασφάλεια του πληθυσμού είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα τις περιόδους που εκδηλώνεται υπερπαραγωγή.

Οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης απαιτούν νέα δίκτυα για τη μεταφορά καθαρής ενέργειας και αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Για την ανάκτηση της ηλεκτρικής ενέργειας σε περίπτωση μπλακ άουτ είναι κρίσιμο να προγραμματιστούν διαδικασίες που θα διασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση. Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, σημειώνει τη σημαντικότητα της συνεννόησης με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τις άλλες σχετικές αρχές για τη διαχείριση της ζήτησης.

Αναφορικά με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία, ο Δημήτρης Μίχος παρατηρεί ότι η διαταραχή της ευστάθειας του συστήματος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως ισχυρά βραχυκυκλώματα που επηρεάζουν μονάδες παραγωγής. Οι προκλήσεις για την ασφάλεια του ενεργειακού δικτύου απαιτούν επίσης την ύπαρξη σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ενός έμπειρου και καταρτισμένου προσωπικού.

Η διατήρηση της ενεργειακής σταθερότητας και η αποφυγή επικίνδυνων περιστατικών απαιτούν συνεργασία και στρατηγική κινητοποίηση των υπηρεσιών, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση και οι αντίστοιχοι φορείς καταβάλλουν συνεχώς προσπάθειες να προσηλωθούν. Όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί στοχεύουν στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης επιβλαβών περιστατικών, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.

Ρεπορτάζ – ΕΡΤNews: Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Βαλέρια Δολαψάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ανακοίνωση του υπ. Ναυτιλίας για το ναυάγιο της Πύλου – Ευθύνες στο Λιμενικό καταλογίζει το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

Oμάδα Σύνταξης Α

Ρουμανία – Καλίν Γκεοργκέσκου: Αντιπαραθέσεις γύρω από τον αποκλεισμό ακροδεξιού υποστηρικτή του Πούτιν και οι θεωρίες συνωμοσίας του Μασκ

Δωρεάν 100.000 εγκεκριμένα πιστοποιητικά ψηφιακών υπογραφών από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Oμάδα Σύνταξης Α