07/04/2025
karfitv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ολιστικός Σχεδιασμός για το Μέλλον της Γεωργίας και των Τροφίμων στην Ευρώπη έως το 2040

Κοινοποίηση

Ο “Οδικός Χάρτης” της Ευρώπης για το Μέλλον της Γεωργίας και των Τροφίμων έως το 2040

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξάγει επί του παρόντος μελέτες σχετικά με τις βάσεις για τον “οδικό χάρτη” που θα καθορίσει το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2040. Σε αυτή τη διαδικασία, έχει ήδη παρουσιαστεί το “Όραμα για τη Γεωργία και τα Τρόφιμα”, καθώς και η στρατηγική για το προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα αφορά τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. μετά το 2027. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένας μακροχρόνιος προϋπολογισμός που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και τις αναδυόμενες προτεραιότητες της Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Μπαγινέτα, “Οι Ανακοινώσεις συνδυαστικά καθορίζουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα επηρεάσουν τον Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το θεσμικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής του 2028-2034”. Έτσι, διερευνάται η έναρξη του διαλόγου για την επόμενη Κοινή Αγροτική Πολιτική, εστιάζοντας στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των γεωργών.

Κατευθυντήριες Γραμμές για την ΚΑΠ μετά το 2027

Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2027 αναμένεται να ακολουθήσει κατευθυντήριες γραμμές που θα εστιάζουν σε βασικούς τομείς όπως η οικονομική στήριξη, η αειφορία, η ανανέωση των γενεών και η επισιτιστική ανεξαρτησία. Στρατηγικός στόχος είναι η ενίσχυση της συνέργειας του αγροτικού τομέα με το περιβάλλον, ώστε να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και για την οικονομία και για την κοινωνία.

Παράλληλα, η στρατηγική της ΚΑΠ επιδιώκει να παρέχει καλύτερη στοχευμένη στήριξη στους γεωργούς, εστιάζοντας σε αυτούς που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Η στήριξη αυτή θα είναι περισσότερο προσανατολισμένη στους γεωργούς που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή τροφίμων, προάγοντας ταυτόχρονα την οικονομική ευρωστία και τη διατήρηση του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στους γεωργούς σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, στους νέους γεωργούς και στις μεικτές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Ενίσχυση της Συνύπαρξης του Αγροτικού Τομέα με τη Φύση

Η στρατηγική μετάβασης σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τους γεωργούς, προσφέροντας νέες πηγές εισοδήματος μέσω της βιολογικής παραγωγής και των οικολογικών γεωργικών πρακτικών. Οι αλλαγές αυτές εντάσσονται σε μία ευρύτερη προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και αξιοποίησης του ιδιωτικού τομέα για τη χρηματοδότηση συμπληρωματικών εισοδημάτων από την δημόσια στήριξη.

Στρατηγική για την Αναγέννηση των Γενεών

Η βιωσιμότητα της επισιτιστικής αυτοδυναμίας στην Ευρώπη εξαρτάται από τους νέους γεωργούς, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση του αγροτικού τομέα το 2040. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατηγικής για την ανανέωση των γενεών, η οποία θα παρουσιαστεί το 2025, και θα περιλαμβάνει προτάσεις για πολιτικές και μέτρα σε ενωσιακό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Επισιτιστική Ανεξαρτησία και Νέα Προσέγγιση Χρηματοδότησης

Η επισιτιστική αυτοδυναμία της Ευρώπης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγόμενες εισροές όπως λιπάσματα και ζωοτροφές. Επομένως, η αντιμετώπιση αυτής της στρατηγικής εξάρτησης είναι ζωτικής σημασίας. Η αναγκαία αλλαγή στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. επιβάλλει την ανάπτυξη ενός σύγχρονου προϋπολογιστικού σχεδίου που θα επικεντρώνεται σε σημαντικούς τομείς και θα υποστηρίζει τις στρατηγικές για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανταγωνιστικότητας για τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και τεχνολογίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ναυάγιο με μετανάστες στα ανοιχτά του Παναμά – Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Νετανιάχου: Το Ισραήλ θα συνεχίσει τις συζητήσεις σχετικά με τις αμερικανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός

Μνημείο για τα Τέμπη από τον Δούκα

Oμάδα Σύνταξης Α