Η Αυξανόμενη Κρίση της Επισιτιστικής Βοήθειας
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι δέχτηκε ειδοποίηση από την Ουάσινγκτον σχετικά με νέες περικοπές στη χρηματοδότηση που προοριζόταν για την παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας σε 14 χώρες. Η υπηρεσία εξέφρασε τους φοβερές ανησυχίες της, προειδοποιώντας ότι αυτές οι περικοπές ισοδυναμούν με την επιβολή της «θανατικής ποινής» σε εκατομμύρια ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας πείνας.
Δυστυχώς, το ΠΕΠ ήδη διαχειρίζεται μια κατάσταση κρίσης, με τις χρηματοδοτήσεις του να μειώνονται κατά 40% για το 2025. Μάλιστα, σε δήλωσή του μέσω των κοινωνικών δικτύων, τόνισε ότι είναι πολύ ανήσυχο για τις πρόσφατες ειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίες αναφέρουν ότι η χρηματοδότηση για την επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε 14 συγκεκριμένες χώρες θα τερματιστεί, χωρίς να διευκρινίζεται ποιες είναι αυτές οι χώρες.
«Αν εφαρμοστεί αυτή η απόφαση» πρόσθεσε, «θα επιφέρει θανατηφόρες συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους που βιώνουν ήδη ακραία πείνα και λιμό». Η δήλωση αυτή υποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για διατήρηση της υποστήριξης προς τα προγράμματα που διασφαλίζουν την επιβίωση των ανθρώπων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανακοινώσεις για τις περικοπές της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν καταστεί συχνές τους τελευταίους μήνες, ειδικά από την πλευρά των ΗΠΑ. Αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με την ανθρωπιστική κρίση. Η αμερικανική κυβέρνηση, υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, είχε προχωρήσει σε μειώσεις που σχεδόν επηρέασαν το 83% της χρηματοδότησης που διαχειριζόταν η USAID, συνοδευόμενη από περικοπές «δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» από τα προγράμματα της υπηρεσίας αυτής.
Η κατάσταση αυτή δείχνει τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας στη σημερινή εποχή. Η επιτυχία των προγραμμάτων αυτών είναι καταλυτική για την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαρτώνται από τη διεθνή βοήθεια, και απαιτεί άμεση προσοχή και δράση από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς φορείς.