21 C
Athens
18/05/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρεμλίνο: Ετοιμάζεται για Συνάντηση Πούτιν – Τραμπ με Φόντο τις Συνομιλίες για την Ουκρανία

Κοινοποίηση

Εξέλιξη στις Διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Τα φονικά πλήγματα που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, λίγες ώρες μετά τις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, αποτελούν μια σαφή ένδειξη ότι η ειρήνη στην περιοχή παραμένει ακόμα μακρινό όραμα.

Στις διαβουλεύσεις δεν υπήρξε καμία ουσιαστική πρόοδος, καθώς οι δύο πλευρές αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει φως στον ορίζοντα για εκεχειρία, πόσο μάλλον για τερματισμό του πολέμου. Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για υπέρμετρες απαιτήσεις, ενώ το Κρεμλίνο δηλώνει προθυμία για νέες διαπραγματεύσεις, με την προϋπόθεση να υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι.

«Μόνο αν επικοινωνήσω εγώ με τον Πούτιν θα βρεθεί λύση», διαμηνύει ο Τραμπ. Η θετική προοπτική φαίνεται να εξαρτάται από την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ των ηγετών, όπως τονίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για την ανταλλαγή χιλίων αιχμαλώτων, ωστόσο η ζήτηση του Κιέβου για κατάπαυση του πυρός τριάντα ημερών δεν έγινε αποδεκτή. Ουκρανός ανώτερος αξιωματούχος αποκάλυψε υπό καθεστώς ανωνυμίας τους όρους που έθεσε η Μόσχα για μια ειρηνική συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ίδιο αξιωματούχο, η Ρωσία απαίτησε:

  • Η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων από τις ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Λουχάνσκ. Η εκεχειρία θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν αυτή η απόσυρση ικανοποιηθεί. Παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν πολλές από αυτές τις περιοχές, οι Ουκρανοί συνεχίζουν να μάχονται για τα εναπομείναντα τμήματα τους.
  • Τη διεθνή αναγνώριση ότι οι πέντε αυτές περιοχές είναι ρωσικές, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε το 2014, και οι περιοχές του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ.
  • Η Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, χωρίς όπλα μαζικής καταστροφής και χωρίς ξένες δυνάμεις στο έδαφός της. Αυτό το αίτημα δεν περιλαμβανόταν στην προτεινόμενη αμερικανική συμφωνία.
  • Αποκήρυξη από όλες τις πλευρές των απαιτήσεων για αποζημίωση για πολεμικές ζημιές, κάτι που αντίκειται στην αμερικανική πρόταση που πρότεινε αποζημίωση για την Ουκρανία.

Οι Ρώσοι διαπραγματευτές εξέφρασαν προφορικά αυτές τις απαιτήσεις χωρίς να καταθέσουν επίσημο έγγραφο που να τις περιλαμβάνει. Οι συνομιλίες κατέληξαν σε συμφωνία σε τρία βασικά σημεία:

  • Η συμφωνία για ανταλλαγή χιλιάδων αιχμαλώτων, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.
  • Η ανταλλαγή ιδεών για μια πιθανή εκεχειρία και για ένα ειρηνικό σχέδιο.
  • Η δυνατότητα συνάντησης κορυφής μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν.

Ταυτόχρονα, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημαίνει ότι μόνο μία άμεση συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση της κρίσης. Το Κρεμλίνο αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για μια τέτοια συνάντηση, με τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει ότι είναι αναγκαία για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων Ρωσίας – ΗΠΑ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, επιβεβαίωσε την επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τον «θετικό ρόλο» των Ηνωμένων Πολιτειών στην επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η Ασφάλεια και οι Ανθρωπιστικές Κρίσεις

Στο μεταξύ, η κατάσταση στις περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές δυνάμεις επιδεινώνεται. Σύμφωνα με ανακοινώσεις, ρωσικό πλήγμα σε λεωφορείο που μετέφερε πολίτες στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας, προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τεσσάρων. Η στρατιωτική διοίκηση της περιοχής Σούμι ανέφερε ότι ένα εχθρικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) χτύπησε το λεωφορείο κοντά στην Μπιλοπίλια, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανάγκη για προστασία των πολιτών από τα συνεχιζόμενα κτυπήματα.

Συνεπώς, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον αντίκτυπο των συγκρούσεων να είναι μη ανεκτός για τη ζωή και την ευημερία των πολιτών στην Ουκρανία. Οι προοπτικές για μια βιώσιμη ειρηνική λύση εξαρτώνται πλέον από τις επόμενες κινήσεις των ηγετών και την προθυμία τους για ουσιαστικό διάλογο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σύγκρουση Στην Εθνική Πινακοθήκη Φανατικοί Χριστιανοί Αντίκρυ Σε Υποστηρικτές Της Ελευθερίας Της Έκφρασης

Αργεντινή Καταστροφικές Πλημμύρες στη Μπαΐα Μπλάνκα Προβλήματα και Ανθρωπιστική Κρίση

Αύξηση Εισακτέων: 68.788 Νέοι Σπουδαστές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το Ακαδημαϊκό Έτος 2025-2026