19/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Τεχνητή Νοημοσύνη decode τη γλώσσα των δελφινιών: Μια νέα εποχή στην επικοινωνία με τα θαλάσσια θηλαστικά

Κοινοποίηση

Ανακαλύψεις στην Επικοινωνία με τα Δελφίνια μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Μια ομάδα ερευνητών έχει αναπτύξει το DolphinGemma, το πρώτο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που έχει σχεδιαστεί για να κατανοεί τη «γλώσσα» των δελφινιών. Ο στόχος αυτού του έργου είναι η ταχύτερη και ακριβέστερη ερμηνεία των ήχων που εκφράζουν τα δελφίνια, σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους, οι οποίες χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες.

Η Δρ. Ντενίζ Χέρζινγκ, επικεφαλής του Wild Dolphin Project (WDP), που μελετάει ένα συγκεκριμένο κοπάδι ελεύθερων δελφινιών στις Μπαχάμες εδώ και πάνω από 40 χρόνια, δηλώνει: «Ο στόχος μας είναι να αποκωδικοποιήσουμε τη γλώσσα των δελφινιών.» Μέσω συνεργασίας με τον Δρ. Θαντ Στάρνερ από τη Google DeepMind, οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο έχει αναλύσει έναν τεράστιο όγκο ήχων από δελφίνια, αναγνωρίζοντας μοτίβα που σχετίζονται με τις σημασίες τους.

Τεχνολογία Επικοινωνίας

Η επικοινωνία των δελφινιών εκτελείται μέσω μιας ποικιλίας φωνητικών ήχων και υπερήχων που χρησιμοποιούνται για τη διαδικασία ηχοεντόπισης. Από τη δεκαετία του ’80, επιστήμονες καταγράφουν αυτούς τους ήχους χρησιμοποιώντας υδρόφωνα και πραγματοποιούν ανάλυση μέσω φασματογραφήματος με στόχο την εύρεση επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Το DolphinGemma αξιοποιεί την ίδια τεχνολογία με τα μοντέλα Gemini της Google, αναπαριστώντας τους ήχους ως «tokens» και προβλέποντας ποιος ήχος είναι πιθανότερο να ακολουθήσει, αποκαλύπτοντας έτσι τη δομή της επικοινωνίας μεταξύ τους.

Από την Παρατήρηση στην Αλληλεπίδραση

Το 2010, το WDP σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Georgia Tech, δημιούργησε τη συσκευή CHAT (Cetacean Hearing and Telemetry), ένα σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας που περιλαμβάνει μικρόφωνα, ηχεία και ειδική διεπαφή. Όταν τα δελφίνια παράγουν συγκεκριμένους ήχους μετά από κάποιες ενέργειες, όπως είναι η λήψη ενός παιχνιδιού, η συσκευή αναγνωρίζει το μοτίβο και ενημερώνει τους ερευνητές μέσω ειδικών ακουστικών. Το νεότερο σύστημα είναι πιο μικρό και φιλικό προς τον χρήστη, καθώς λειτουργεί μέσω κινητών τηλεφώνων Google Pixel, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσει την ταχύτητα και την ακρίβεια στην επικοινωνία με τα δελφίνια.

Η Μελλοντική Προοπτική

Φέτος, το DolphinGemma θα εφαρμοστεί στο πεδίο από την ομάδα του WDP, με σκοπό να επιταχυνθεί η μελέτη της συμπεριφοράς των δελφινιών. Η Google σκοπεύει να διαθέσει δωρεάν το μοντέλο της, επιτρέποντας σε άλλους ερευνητές παγκοσμίως να το χρησιμοποιήσουν και ίσως να επεκταθεί η εφαρμογή του σε άλλα είδη κητωδών. Όπως σημειώνει ο Στάρνερ, «Εάν τα δελφίνια διαθέτουν τη δική τους γλώσσα, αυτό σημαίνει ότι έχουν πιθανώς και τον δικό τους πολιτισμό. Η κατανόηση αυτού θα μας βοηθήσει να δούμε τι τους είναι σημαντικό και για ποια θέματα επικοινωνούν.»

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας για τη νοημοσύνη και την κοινωνικότητα στον ζωικό κόσμο, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην κατανόηση της επικοινωνίας των ζώων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Φωτιά στη Φθιώτιδα: Καίγεται δασική έκταση στις Λιβανάτες

Φωτιά στην Καστοριά μεταξύ Φωτεινής και Πολυκάρπης

Oμάδα Σύνταξης Κ

ΓΣΕΕ: Οδηγός για τις Αργίες του Πάσχα 2025 και τις Υποχρεώσεις των Εργοδοτών