21.6 C
Athens
06/05/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΑΙΔΕΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Απόλυτη Ευθύνη των Πρυτάνεων: Μία Νέα Προσέγγιση στην Πανεπιστημιακή Ασφάλεια

Κοινοποίηση

Αναγκαιότητα Λήψης Μέτρων Ασφαλείας στα Πανεπιστήμια

Η ανευθυνότητα των πρυτάνεων και πανεπιστημιακών αρχών εκφράζεται με σοβαρότητα σε σχέση με την ασφάλεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Αλιβιζάτο. Σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη, τόνισε την ανάγκη για άμεσες και πρακτικές λύσεις, τα τελευταία χρόνια τα οποία χαρακτηρίζονται από κενά σε μέτρα και πολιτική βούληση.

Το Παρελθόν και οι Δικαιολογίες

Ο κ. Αλιβιζάτος επεσήμανε ότι παλαιότερα οι πρυτάνεις δικαιολογούσαν την απραξία τους λέγοντας ότι εξαρτώνται από τη ψήφο των φοιτητών για να εκλεγούν. Αυτή η δικαιολογία πλέον δεν υφίσταται, καθώς οι φοιτητές δεν συμμετέχουν στις πρυτανικές εκλογές εδώ και 10 χρόνια. Ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το πανεπιστημιακό άσυλο, όπως εφαρμόστηκε, άνοιγε τις πόρτες σε περιθωριακές ομάδες που παραβίαζαν την επιστημονική ελευθερία.

Ευθύνες των Πρυτάνεων και Πολιτείας

Σύμφωνα με τον κ. Αλιβιζάτο, οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακές αρχές δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να νομοθετεί και στη συνέχεια να παραμελεί την εφαρμογή των νόμων, όπως συνέβη με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Διατύπωσε την άποψη ότι οι πρυτάνεις φοβούνται τις αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσουν οι ενδεχόμενες λήψεις μέτρων ασφαλείας, προκειμένου να προλάβουν τυχόν καταλήψεις ή άλλες αντιδράσεις από τους φοιτητές.

Ασφάλεια και Συμπεριφορά Εμπλεκομένων

Κληθείς να σχολιάσει το μέτρο της αναστολής φοιτητικής ιδιότητας για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις βίας, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι πραγματικοί υπεύθυνοι δεν είναι οι φοιτητές, αλλά εξωπανεπιστημιακοί που παρεμβαίνουν στις υποθέσεις του πανεπιστημίου. Αναφέρθηκε στο κτίριο της Νομικής, που βρίσκεται κοντά στην περιοχή των Εξαρχείων, δείχνοντας ότι οι εξεγέρσεις οφείλονται σε άτομα που δεν ανήκουν στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Πολιτικές Στρατηγικές και Κοινωνικά Φαινόμενα

Σε ό,τι αφορά τη λύση στο πρόβλημα της βίας στα πανεπιστήμια, ο καθηγητής εξέφρασε την ανάγκη να απομονωθούν οι βίαιες ομάδες, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη σωστή διαχείριση της κατάστασης. Ανέφερε ότι οι δικαιολογίες που ακούγονται δεν είναι αρκετές και ότι οι πολιτικές δυνάμεις τουλάχιστον πρέπει να κατανοήσουν την απειλή τόσο του «κόκκινου» όσο και του «μαύρου» φασισμού που απειλεί την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τόνισε πως η κοινωνία οφείλει να ενισχύσει τη συμμετοχή των νέων στους πολιτικούς μηχανισμούς, ώστε να μειωθεί η αίσθηση αβεβαιότητας και η ανάγκη για βίαιες εκδηλώσεις.

Προσωπικές Εμπειρίες και Βελτίωση της Κατάστασης

Επισημαίνοντας την προσωπική του εμπειρία, ο κ. Αλιβιζάτος αναφέρθηκε σε incident που είχε βιώσει κατά τη διάρκεια φοιτητικής εκδήλωσης, που μετέφερε τις προκλήσεις και τα κινδύνους που υπήρξαν στο παρελθόν. Παρά την αυξανόμενη ανησυχία, υπογράμμισε ότι υπάρχουσες συνθήκες έχουν βελτιωθεί, καθώς οι καταλήψεις δεν έχουν την ίδια έκταση όπως παλαιότερα και οι διαδηλώσεις έχουν μειωθεί σε ένταση.

Καταλήγοντας στην ανάλυσή του, ο κ. Αλιβιζάτος ανησυχεί για τον κίνδυνο ότι, αν δεν υπάρχουν κατάλληλοι μηχανισμοί εκτόνωσης, η βία μπορεί να επαναληφθεί. Το κλειδί για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων είναι η πολιτική να γίνει πιο ελκυστική για τη νέα γενιά, ώστε να νιώσουν ότι συνυπάρχουν και συμμετέχουν στη διαδικασία των αποφάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τραμπ Διάρκεια Αξιωματούχων των ΗΠΑ στη Ρωσία για Συζήτηση Πρότασης Εκεχειρίας στην Ουκρανία

Ρώμη: Συνελήφθη ελληνοαυστραλός που είχε επικηρυχθεί για 1 εκατομμύριο δολάρια – Κατηγορείται για διπλό φονικό

Γεραπετρίτης: Υποστηρίζουμε το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Ελπίδες για την επαναλειτουργία της Σχολής Χάλκης και της Σχολής Μαρασλή