Επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ ο Χριστόφορος Πισσαρίδης
Ο Christoforos Pissarides, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ακαδημαϊκός και βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών το 2010, αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας των Τμημάτων Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Κατά την προσφώνηση του, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, υπογράμμισε την εξαιρετική συμβολή του κ. Πισσαρίδη στην οικονομική επιστήμη, αναφέροντας ότι «μετέβαλε ριζικά το θεωρητικό πλαίσιο της μακροοικονομικής ανάλυσης με την ανάπτυξη του καινοτόμου μοντέλου αναζήτησης και ταιριάσματος στις αγορές εργασίας». Το συγκεκριμένο υπόδειγμα παρέχει νέα εργαλεία για την κατανόηση της ανεργίας, φωτίζοντας όχι μόνο την ύπαρξη αδράνειας στην αγορά εργασίας, αλλά και τις θεσμικές και πληροφοριακές ατέλειες που εμποδίζουν την αποτελεσματική αντιστοίχιση θέσεων και προσφορών εργασίας, πρόσθεσε.
Ο κ. Σιάσος τόνισε επίσης ότι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι ο 23ος κάτοχος βραβείου Νόμπελ που αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας στο ΕΚΠΑ, καταδεικνύοντας την πλούσια ακαδημαϊκή παράδοση του πανεπιστημίου.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε η επίδοση του Επίτιμου Διδακτορικού Διπλώματος, ακολουθούμενη από ομιλία του κ. Πισσαρίδη με τίτλο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη και η επίδρασή της στην αγορά εργασίας». Αυτή η ομιλία υπογράμμισε τη σημασία της νέας τεχνολογίας και των επιπτώσεών της στις επαγγελματικές ευκαιρίες και την αγορά εργασίας στο σύνολό της.
Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης έχει συνεργαστεί με μεγάλους θεσμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Έχει υπηρετήσει επίσης ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ένωσης και της Βασιλικής Οικονομικής Εταιρείας του Ηνωμένου Βασιλείου, και είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2020, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη από τη Βρετανική Βασιλεία για τη σημαντική συμβολή του στον τομέα των οικονομικών.
Ο καθηγητής έχει συγγράψει το βιβλίο «Equilibrium Unemployment Theory», το οποίο έχει καθοριστική σημασία για την κατανόηση της ανεργίας, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε εμπειρικό επίπεδο.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στη Μεγάλη Αίθουσα του πανεπιστημίου Αθηνών, και παρευρέθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες, όπως ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σταύρος Αυγουστίδης, και ο νέος γενικός γραμματέας Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής Δημήτρης Μπουραντώνης.