Ο Εμπορικός Πόλεμος «Γιγάντων»: Κίνδυνοι και Επιπτώσεις στην Ελληνική Οικονομία
Μπροστά μας εκτυλίσσεται ένας πρωτόγνωρος εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα να συγκρούονται σε επιχειρηματικό επίπεδο με σοβαρές συνέπειες για το παγκόσμιο εμπόριο. Η ενεργοποίηση των υψηλότερων δασμών του αιώνα, όπως αυτοί που επιβλήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ σε περισσότερες από 60 χώρες με το ποσοστό 104% για την Κίνα, έχει προκαλέσει μια σειρά αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων δασμών 84% στα αμερικανικά προϊόντα από το Πεκίνο.
Η σύγκρουση αυτή, που χαρακτηρίζεται από αιφνίδιες αυξήσεις δασμών και αντεπίθεση από την Κίνα, θυμίζει μια μάχη γιγάντων στην παγκόσμια οικονομία. Ο Θάνος Τσίρος, δημοσιογράφος στο ΕΡΤΝews, υπογράμμισε στο ειδησεογραφικό δελτίο της 18:00 ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέρχεται περίπου σε 106 τρισεκατομμύρια δολάρια, με τις ΗΠΑ να κατέχουν το 26% και την Κίνα το 17%. Οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών πλησιάζουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Η αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές εισάγουν προϊόντα αξίας 440 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι δασμοί, οι ανατιμήσεις αναμένονται κυρίως σε ηλεκτρονικά είδη, κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και αθλητικά είδη.
Η Ελλάδα, με εισαγωγές αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ΗΠΑ, θα μπορούσε να επηρεαστεί λιγότερο, καθώς μεγάλο ποσοστό αφορά το υγροποιημένο αέριο. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ είναι μικρή, περίπου 4-5% συνολικά, όμως η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο για τις επιπτώσεις στην οικονομία της, εν μέσω φόβων εκβιασμού και ύφεσης.
Η Αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να είχε υποτιμήσει την αντίκρουση της Κίνας. Σύμφωνα με την Λένα Αργύρη, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσινγκτον, ο Τραμπ βρίσκεται σε αντεπίθεση, απευθύνοντας μήνυμα στους Αμερικανούς πολίτες ότι στο τέλος θα προκύψει μια ισχυρότερη Αμερική. Ταυτόχρονα, καλεί τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην έδρα τους για να αποφύγουν τις συνέπειες των δασμών.
Η κατάσταση αυτή έχει κλιμακωθεί ραγδαία, με τον Τραμπ να αναφέρει ότι οι ξένες κυβερνήσεις παρακαλούν για συμφωνίες. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Τραμπ με χαμηλές προσδοκίες είχε σχεδιάσει ότι η Κίνα θα υποχωρούσε, υποτιμώντας την ανθεκτικότητα της χώρας στις μεταρρυθμίσεις και τα εκβιαστικά παιχνίδια.
Αντίμετρα και οι Επιπτώσεις στις Διεθνείς Σχέσεις
Η Κίνα έχει ήδη προχωρήσει σε αντιδράσεις, αναγγέλλοντας δασμούς 84% στις αμερικανικές εξαγωγές. Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε θέση να εφαρμόσουν ιστορικού επιπέδου δασμούς σε 60 χώρες, γυρνώντας την πλάτη τους στην παγκόσμια συνεργασία. Η Κομισιόν έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αντίμετρα προς τις ΗΠΑ, με σχέδια για επιπλέον δασμούς που θα πλήξουν διάφορες κατηγορίες προϊόντων, από μοτοσικλέτες έως τσιγάρα.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένη ανησυχία. Χώρες όπως η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα έχουν αντιδράσει με συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα για να στηρίξουν τις τοπικές τους βιομηχανίες. Η συνεχιζόμενη πίεση από τις ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες εντάσεις στους διεθνείς εμπορικούς στίβους.
Σε αυτή τη διαρκώς εξελισσόμενη κατάσταση, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία παραμένουν αβέβαιες, ενώ οι αρχές θα πρέπει να αξιολογήσουν τις πηγές κινδύνου και συνεργασίας για να θωρακίσουν τη χώρα ενόψει των προοπτικών ύφεσης στην Ενωμένη Ευρώπη.