Σημαντικές δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων
Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη, συζήτησε στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “Συνδέσεις” όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν το νέο της χαρτοφυλάκιο, στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.
Η βία στους ανηλίκους και οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες
Σχετικά με τη βία των ανηλίκων, η Υπουργός σημείωσε ότι, εάν εξετάσουμε τα ποσοστά εμφάνισης του φαινομένου σε όλες τις εκφάνσεις, θα διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό δεν το αναφέρουμε για να δημιουργήσουμε εφησυχασμό. Αντιθέτως, πρόκειται για την πρώτη φορά που η Ελλάδα αποκτά εθνική στρατηγική για την καταπολέμηση αυτού του θλιβερού φαινομένου. Σκοπός μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα αισθάνονται ισχυρή υποστήριξη, είτε βρίσκονται στο σχολείο, στο σπίτι, είτε στην κοινότητα, και να ενημερώσουμε τους γονείς για όλα τα διαθέσιμα μέσα» δήλωσε η κ. Ζαχαράκη.
«Από το 2019, υπάρχει ήδη νόμος για τον εκφοβισμό. Έχουν δημιουργηθεί ειδικές επιτροπές στα σχολεία, με τη συμμετοχή ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών, ενώ υπάρχουν και ειδικά πρωτόκολλα. Σήμερα, έχουμε την πλατφόρμα «Stop Bullying», στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από 1.200 αναφορές από τον Ιούλιο που τέθηκε σε λειτουργία. Στις αναφορές αυτές, οι χρήστες μπορούν να καταθέτουν ανώνυμα περιστατικά, ενώ το σχολείο υποχρεούται να καταγράψει τις ενέργειές του για την αντιμετώπιση κάθε συγκεκριμένης περίπτωσης» πρόσθεσε.
Καταπολέμηση του εκφοβισμού: Στοιχεία και δράσεις
Όσον αφορά τα μεγέθη των αναφορών για φαινόμενα εκφοβισμού, η Υπουργός ανέφερε ότι η πλειονότητα εντοπίζεται στην Περιφέρεια Αττικής. «Το 49% των αναφορών προέρχεται από την Αττική, το 16% από την Κεντρική Μακεδονία, και μικρότερα ποσοστά από άλλες περιοχές. Οι περισσότερες αναφορές αφορούν μαθητές ηλικίας 13-14 ετών, κυρίως στα γυμνάσια» εξήγησε η υπουργός.
Για την εκπαίδευση και στήριξη κατέστησε σαφές ότι το Υπουργείο κινείται προς την ενίσχυση της παρουσίας ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία. «Αυτό ξεκίνησε το 2020 και είναι αποφασιστικής σημασίας. Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε τον αριθμό τους, καθώς αυτή τη στιγμή οι ψυχολόγοι καλύπτουν περισσότερα από πέντε σχολεία το καθένα» είπε η κ. Ζαχαράκη.
Επιπλέον, δήλωσε ότι «διενεργείται κατάρτιση για περίπου 20.000 εκπαιδευτικούς σχετικά με την αντιμετώπιση του εκφοβισμού. Η επιμόρφωση αυτή συντελεί στην προετοιμασία των δασκάλων να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τέτοιες καταστάσεις στις αίθουσες διδασκαλίας».
Παρουσίαση Εθνικής Στρατηγικής
Αναφορικά με την Εθνική Στρατηγική για την καταπολέμηση της βίας στους ανηλίκους, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί τη Μεγάλη Τετάρτη και για πρώτη φορά θα υπάρξει συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων. «Σκοπός είναι να συγκεντρωθούν όλες οι προσπάθειες σε ένα κοινό κείμενο αναφοράς, ενισχύοντας την πολιτική μας στον τομέα αυτό» τόνισε.
Επιλογές στην εκπαίδευση: Δημόσια Ωνάσεια και Πρότυπα σχολεία
Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε την ανάγκη για περισσότερες επιλογές στην δημόσια εκπαίδευση, αναφερόμενη στην αύξηση των αιτήσεων για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, που φθάνουν τις 25.000. «Η συνεχής αύξηση του ενδιαφέροντος δείχνει ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τη δημόσια εκπαίδευση και μας δίνει την ευκαιρία να προσφέρουμε ποιοτικές επιλογές στους πολίτες» σημείωσε.
Η υπουργός τόνισε ότι οι εξετάσεις για τα Πρότυπα σχολεία είναι προγραμματισμένες για τις 3 Μαΐου, με 9.056 αιτήσεις, ενώ 3.274 αιτήσεις έχουν υποβληθεί για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία. «Στις 2 Μαΐου θα διεξαχθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία, που αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των γονέων και μαθητών στα σχολεία αυτά» πρόσθεσε.
Ψηφιακή καινοτομία στην εκπαίδευση
Όσον αφορά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, η Υπουργός επισήμανε τη σημασία του Ψηφιακού Φροντιστηρίου, το οποίο έχει εγγράψει σχεδόν 49.000 μαθητές. «Ο εργαλείος αυτός παρέχει ελεύθερη πρόσβαση και οι μαθητές όχι μόνο παρακολουθούν τα μαθήματα, αλλά εμπλέκονται ενεργά στη διαδικασία μάθησης» ανέφερε. «Η δημόσια εκπαίδευση προσφέρει ίσες ευκαιρίες για όλους, ανεξάρτητα από το που έχουν γεννηθεί» συμπλήρωσε.
Διορισμοί και στέγαση εκπαιδευτικών
Η κ. Ζαχαράκη ανακοίνωσε τη δημιουργία 10.000 νέων διορισμών εκπαιδευτικών στην επόμενη σχολική χρονιά, προσφέροντας μια ευκαιρία για μέλλον στη δημόσια εκπαίδευση. «Αυτοί οι διορισμοί αφορούν κυρίως αναπληρωτές και μαρτυρούν τη δέσμευσή μας για την εκπαίδευση των παιδιών μας» δήλωσε.
Αναφερόμενη στο ζήτημα της στέγασης των αναπληρωτών, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη συστηματικής συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση οικονομικών και ποιοτικών λύσεων διαμονής. «Ήδη, γίνονται συζητήσεις με τους δημάρχους για την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και συνεργασίες με ξενοδοχειακούς συλλόγους» είπε.
Σχέδια για τη φοιτητική στέγαση
Σχετικά με τη φιλοξενία των φοιτητών, η κ. Ζαχαράκη ανέφερε ότι πρόσφατα υπεγράφη συμφωνία ΣΔΙΤ για τη δημιουργία νέων φοιτητικών εστιών στην Κρήτη. «Προβλέπεται η δημιουργία πάνω από 8.500 νέων θέσεων για φοιτητικές εστίες, κάτι που θα συμβάλλει σημαντικά στη στήριξη των φοιτητών μας» δήλωσε.
Διεθνής συνεργασία
Τέλος, η Υπουργός επεσήμανε ότι 12 ξένα πανεπιστήμια έχουν υποβάλει αίτηση για να ιδρύσουν παραρτήματα στην Ελλάδα το 2025. «Στόχος μας είναι να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες στους Έλληνες φοιτητές, διευρύνοντας τους ορίζοντές τους στην εκπαίδευση» είπε η κ. Ζαχαράκη.