19.5 C
Athens
12/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυνατότητες αμοιβαίας ωφέλειας: Κυρ. Μητσοτάκης για τις εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Κοινοποίηση

Στρατηγική Προσέγγιση για τις Διεθνείς Σχέσεις

«Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης σε ό,τι αφορά το εμπόριο, μίας λύσης που θα είναι αμοιβαία επωφελής», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Breitbart, με τον δημοσιογράφο Μάθιου Μπόιλ, σε σχέση με τους δασμούς που έχουν επιβληθεί από τον Πρόεδρο Τραμπ.

Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες

Ερωτηθείς σχετικά με το μήνυμα που μπορεί να στείλει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό και ένα ελληνικό μήνυμα. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης μιας “win-win” λύσης στο εμπόριο. Αυτή η λύση θα είναι αμοιβαία επωφελής. Αυτή ήταν η σταθερή μου πεποίθηση από την αρχή, πριν την ανακοίνωση των δασμών. Υπάρχει ακόμα περιθώριο για διαπραγματεύσεις προτού εξετάσουμε οποιαδήποτε σημαντικά ανταποδοτικά μέτρα, πέρα από εκείνα που ήδη ανακοινώθηκαν, τα οποία ήταν η αναμενόμενη αντίδραση της ΕΕ απέναντι στους αμερικανικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο. Πιστεύω ότι, τελικά, η Ευρώπη και η ευρωπαϊκή αγορά είναι πολύ σημαντικές για τις ΗΠΑ και αντίστροφα, και πρέπει να βρούμε μία λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Ελληνοαμερικανικές Σχέσεις και Στρατηγική Συνεργασία

Αναφερόμενος στο ελληνοαμερικανικό σκέλος των σχέσεων, ο Πρωθυπουργός τόνισε:

«Η Ελλάδα απολαμβάνει μια στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όταν παρατηρώ τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης (IMEEC), η Ελλάδα, ως γενέτειρα της δημοκρατίας, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της μεγαλύτερης και της ισχυρότερης δημοκρατίας του κόσμου. Για γεωπολιτικούς και οικονομικούς λόγους, η Ελλάδα αναδεικνύεται ως σημαντικός σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τον Πρόεδρο Τραμπ και είμαι έτοιμος να συνεργαστώ ξανά μαζί του για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Μεταναστευτική Πολιτική της Ελλάδας

Όσον αφορά την πολιτική της Ελλάδας στο μεταναστευτικό ζήτημα και τη στάση άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η Ελλάδα αποτελεί χώρα πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ακολουθούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, και ήμουν ο πρώτος που πίεσε για την προστασία των συνόρων μας. Όταν καθιερώσαμε αυτή την πολιτική το 2020, ήμασταν η εξαίρεση στην ΕΕ. Τώρα όλοι στην Ευρώπη κατανοούν τη σημασία της προστασίας των συνόρων και ότι δεν πρέπει να είναι οι διακινητές που αποφασίζουν ποιος θα εισέλθει στην Ελλάδα. Δεν θα απολογηθώ για την αυστηρή στάση μου σχετικά με την προστασία των συνόρων μας, ενώ παράλληλα διατηρώ ανοιχτή θέση σε ότι αφορά τη νόμιμη μετανάστευση».

Οικονομική Ανάπτυξη και Στρατηγικές Στρατηγικής Ανάκαμψης

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατηγική που ακολούθησε η Ελλάδα για να ξεπεράσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η χώρα μας έχει ανακάμψει εντυπωσιακά από την οικονομική κρίση, εφαρμόζοντας μία στρατηγική που επικεντρώνεται στη μείωση της φορολογίας και της γραφειοκρατίας, ενισχύοντας τις επενδύσεις και ελαφρύνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο, γεγονός που στηρίζει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ο οδικός χάρτης που ακολουθήσαμε είχε σαφή στόχο την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Jennifer Lopez: Η κομψή έξοδος με μακρύ, πλεκτό φόρεμα

Ολοκληρώθηκε το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας στο δήμο της Τρίπολης

ReArm Europe: Το σχέδιο της ΕΕ για τη μετάβαση σε πολεμική οικονομία