Διαρκής Πολιτική Αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής
Σε κλίμα έντασης διεξάγεται από το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την παραπομπή του πρώην Υφυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου, στο ειδικό δικαστήριο για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, σχετιζόμενο με την αλλοίωση του χώρου στο δυστύχημα των Τεμπών.
Ο τόνος της αντιπαράθεσης ανέβηκε από νωρίς, όταν ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζήτησε τη διακοπή της διαδικασίας και την επιστροφή της υπόθεσης στην Προκαταρκτική Επιτροπή για την εξέταση μαρτύρων. Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για ομερτά και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα νομιμοποιήσει την υπάρχουσα διαδικασία, κάτι που επανέλαβε αποχωρώντας η Κοινοβουλευτική Ομάδα του.
Δριμύ Κατηγορώ κατά της Κυβέρνησης
Πολιτικοί αρχηγοί, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων, άσκησαν έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την αντισυνταγματικότητα της διαδικασίας και απαιτώντας την επαναλειτουργία της Προκαταρκτικής Επιτροπής.
Αντιθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, επισήμαναν την υποκρισία της αντιπολίτευσης και υπενθύμισαν ότι ο φάκελος του πορίσματος περιέχει όλες τις απαραίτητες μαρτυρικές καταθέσεις και εισαγγελικές έρευνες για να προχωρήσει η υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Επιπλέον, ο Χρήστος Τριαντόπουλος υπέβαλε υποmemorandum επισημαίνοντας ότι επιθυμεί την άμεση παραπομπή της υπόθεσης σε κανονικό δικαστήριο, όπως είχε αναφέρει και στην προηγούμενη επιστολή του τον Μάρτιο.
Η συζήτηση συνεχίζεται με τους τόνους να είναι ιδιαίτερα υψηλοί, ενώ από την αίθουσα της Βουλής έχουν ήδη αποχωρήσει το ΚΚΕ και το κόμμα Ελληνική Λύση, συγκεντρώνοντας μεγάλες πολιτικές διαφωνίες.
Συγκεκριμένα, σχετικά με τη διαδικασία, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί το βράδυ με τοποθετήσεις βουλευτών που έχουν παραμείνει στην αίθουσα. Στο τέλος της διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί ονομαστική μυστική ψηφοφορία μέσω κάλπης, με σκοπό να αποφασιστεί αν η Βουλή θα ασκήσει ποινική δίωξη κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου. Για να εγκριθεί αυτό το αίτημα απαιτείται θετική ψήφος τουλάχιστον από 151 βουλευτές, ήτοι την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.
Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε: «Η Βουλή δεν πρόκειται να γίνει σκηνικό θεατρικών παραστάσεων. Ζητάτε κάτι που δεν δικαιολογείται από τη διαδικασία». Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι «Η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυφτεί, και υπάρχει μόνο μία κατηγορία οτι η αντίπαλη πλευρά προσπαθεί να καλύψει τις αλήθειες».
Ο Θάνος Πλεύρης από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Με την δήλωση σας, έχετε ενισχύσει τη θεωρία της συνωμοσίας, κατηγορώντας όλη την κυβέρνηση για εγκληματική οργάνωση». Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναρωτήθηκε σχετικά με την εγκυρότητα του πορίσματος, ρωτώντας αν είναι «ευαγγέλιο» ή «απόκρυφο», και προειδοποίησε για την υπονόμευση της δημοκρατίας στην πολιτική διαδικασία.
Η έντονη πολιτική ζωή και οι αντιπαραθέσεις που εκτυλίσσονται στη Βουλή καταδεικνύουν τις βαθιές ρωγμές και τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν εντός του κοινοβουλίου, επηρεάζοντας την πολιτική ατμόσφαιρα και την εμπιστοσύνη στην κυβερνητική διαδικασία.