16 C
Athens
29/04/2025
karfitv.gr
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δράσεις Προστασίας και Αντιπλημμυρικής Θωράκισης στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης στα Άβδηρα

Κοινοποίηση

Εργασίες προστασίας και θωράκισης στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης

Το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την προστασία του μνημειακού αποθέματος από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων. Ένα από τα κύρια έργα αυτού του προγράμματος περιλαμβάνει την προστασία και την αντιπλημμυρική θωράκιση του Ιερού της Δήμητρας και της Κόρης στα Άβδηρα.

Η ιστορία των Αβδήρων είναι πλούσια και εκπληκτική. Ιδρύθηκαν στο 7ο αιώνα π.Χ. από αποίκους από τις Κλαζομενές, σε παραθαλάσσια περιοχή κοντά στις εκβολές του ποταμού Νέστου. Η πόλη γνώρισε μεγάλη οικονομική και πνευματική άνθηση, ενώ φιλοξένησε αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της ιστορίας, όπως ο Ξέρξης, ο Δημόκριτος και ο Ιπποκράτης. Συνδεδεμένη με σημαντικές ιστορικές εξελίξεις, η πόλη έπαιξε καθοριστικό ρόλο κατά την αρχαιότητα.

Δράσεις Αποκατάστασης και Ανάδειξης

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, δήλωσε ότι «οι Αβδηρίτες κατέχουν ένα ιδιαίτερο μερίδιο στην πολιτιστική κληρονομιά της Θράκης, και η επιτυχημένη αποκατάσταση αυτής της περιοχής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διατήρησης και προβολής του αρχαίου πλούτου της». Οι επεμβάσεις που προγραμματίζονται δεν αφορούν μόνο στο Ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, αλλά και σε άλλους λιγότερο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους.

Στις δράσεις αποκατάστασης περιλαμβάνονται η αναγκαία αρχιτεκτονική μελέτη, η στατική αποκατάσταση των μνημείων και η υδραυλική μελέτη για την προστασία από πλημμύρες. Παρά το γεγονός ότι ο βόρειος περίβολος της πόλης έχει υποστεί φθορές λόγω των στάσιμων νερών, το Υπουργείο εστιάζει στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας και της προστασίας των αρχαιολογικών ευρημάτων.

Στρατηγικές Προστασίας και Ανάδειξης

Η μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας αποσκοπεί στη βελτίωση της διαχείρισης των υδάτων και στη θωράκιση ευαίσθητων αρχαιολογικών καταλοίπων. Ανάμεσα στα στοιχεία της μελέτης περιλαμβάνονται η διαμόρφωση εισόδων και περιμετρικών διαδρομών για την καλύτερη πρόσβαση των επισκεπτών και ο διαχωρισμός των επισκέψιμων χώρων από τις ανασκαφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα αρχαία τείχη των Κλαζομενίων και η βόρεια πύλη θα διατηρηθούν και θα αναδειχθούν, προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης.

Η σημασία της πόλης των Αβδήρων δεν περιορίζεται στον αρχαίο πολιτισμό, αλλά επεκτείνεται στη σύγχρονη εποχή, καθώς η αναγνώριση και η προστασία των πολιτιστικών αγαθών ενισχύει τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν. Ο συνδυασμός της τεχνολογίας και της αρχαιολογίας είναι κρίσιμος για την επιτυχία αυτών των δράσεων, διασφαλίζοντας ότι τα μνημεία θα επιβιώσουν και θα εμπνεύσουν τις μελλοντικές γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κωνσταντίνος Καρέτσας: Το επικό γκολ του 17χρονου στη Σκωτία

Σπύρος Τσουκάνης: Ο Κομμωτής που παγκοσμίως Ανατρέπει τα Όρια στην Τέχνη της Κομμωτικής κι όλα όσα γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Oμάδα Σύνταξης Θ

Βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος: Κύριοι Παράγοντες Η Βιομηχανία και οι Κατασκευές τον Μάρτιο