12 C
Athens
06/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διπλωματικές Εξελίξεις και Οικονομικές Προκλήσεις: Η Αντίκρουση των Δασμών Τραμπ για το Ηνωμένο Βασίλειο

Κοινοποίηση

Αντιδράσεις στην Βρετανία για την επιβολή δασμών από τον Τραμπ

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, σερ Τόνι Μπλερ, προχώρησε σε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή αντιποίνων, έπειτα από την ανακοίνωση του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με την επιβολή δασμών ύψους 10% σε όλες τις βρετανικές εξαγωγές. Το μέτρο αυτό έχει ήδη προκαλέσει αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και αυξάνει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση του σερ Κιρ Στάρμερ, η οποία ερευνά εναλλακτικές στρατηγικές για την προστασία της βρετανικής οικονομίας.

Ανταπόκριση: Νατάσα Καντζάβελου 

Η Ντάουνινγκ Στριτ αντέτεινε ότι οι ισχυρισμοί του Τραμπ ότι ο Στάρμερ «είναι ευχαριστημένος» με τους δασμούς είναι εσφαλμένοι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση «απογοητευτική» και υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα για το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιδράσει σε αυτή την εξέλιξη.

Διπλωματικές Επαφές και Στρατηγικές Αντίκρουσης

Ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες και κυβερνήτες της Κοινοπολιτείας το επόμενο Σαββατοκύριακο, χωρίς να έχει προγραμματιστεί άμεση συνομιλία με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο. Αυτή η στάση υποδηλώνει την επιθυμία αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης, καθώς και τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για την ξαφνική και μονομερή κίνηση εκ μέρους των ΗΠΑ.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εργάζονται ήδη σε ένα κατάλογο 417 σελίδων με προϊόντα τα οποία δύνανται να υπόκεινται σε ανταποδοτικούς δασμούς, περιλαμβάνοντας αμερικανικά ποτά, γεωργικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα πολιτιστικής βιομηχανίας, όπως οι Harley Davidson.

Διαφορετικές Προσεγγίσεις και Επιπτώσεις στην Επιχειρηματικότητα

Ο γνωστός οικονομολόγος Τζιμ Ο’Νιλ πρότεινε μια εναλλακτική προσέγγιση, καλώντας την κυβέρνηση να δημιουργήσει μια συμμαχία με άλλες χώρες της G7, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, για τη μείωση των δασμών και την ενίσχυση της εμπορικής διακίνησης υπηρεσιών. Στην ίδια κατεύθυνση, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ αποκάλεσε «αυταπάτη» την προσδοκία ότι οι βρετανικές αντιποίνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον Τραμπ, τονίζοντας ότι οι βρετανικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό του αμερικανικού ΑΕΠ.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν σε αυτό το αβέβαιο επιχειρηματικό περιβάλλον. Μία έρευνα του Ινστιτούτου Διευθυντών (IoD) σε 562 μέλη του αποκάλυψε ότι το 37% αναμένει αρνητικό αντίκτυπο από τους νέους δασμούς. Πολλές επιχειρήσεις εξετάζουν τη δυνατότητα μεταφοράς δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ ή την ενίσχυση συνεργασιών με τρίτες αγορές.

Η επικεφαλής οικονομολόγος του IoD, Άννα Λιτς, δήλωσε ότι «με τόσο υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας, είναι κατανοητό ότι οι επιχειρήσεις αποφεύγουν κινήσεις που απαιτούν πόρους και δεν είναι αναστρέψιμες. Δυστυχώς, αυτή η επιφυλακτικότητα εντείνει τη στασιμότητα που έχει ήδη καταγραφεί μετά τον προϋπολογισμό του Οκτωβρίου.»

Η Στρατηγική της Κυβέρνησης

Η καγκελάριος Ρέιτσελ Ριβς δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην αναζήτηση της καλύτερης δυνατής συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν επιθυμούμε να δούμε δασμούς στις εξαγωγές μας. Εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε τα βρετανικά συμφέροντα και να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και αν καταστεί δυνατή η επίτευξη κάποιας συμφωνίας, ο global αντίκτυπος των αμερικανικών δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη βρετανική οικονομία. Ενόψει αυτής της κρίσιμης κατάστασης, το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η εξισορρόπηση ανάμεσα στη διπλωματία, τα εθνικά συμφέροντα και την στήριξη της εγχώριας οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κως: Νεκρός από ηλεκτροπληξία 42χρονος συντηρητής ξενοδοχείου – Να ελεγχθούν τα μέτρα προστασίας ζητά το Εργατικό Κέντρο

Τα πλημμυρικά προβλήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας

EYΔΑΠ: Ενισχύει το δίκτυο ύδρευσης της Αθήνας λόγω της παρατεταμένης λειψυδρίας – Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε στο «κόκκινο»