Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό και οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Στο πλαίσιο του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε στην επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο καθώς και στην κοινωνική αποζημίωση μέσω της 13ης και 14ης σύνταξης. Σημείωσε ότι η συζήτηση γύρω από αυτά τα θέματα δεν είναι πλέον επίκαιρη. Η θέση του Υπουργού είναι σαφής: το κόστος για την επιστροφή αυτών των πληρωμών ανέρχεται στα 7,8 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο δεν υπάρχει στη διάθεση της κυβέρνησης, και ακόμα κι αν υπήρχε, δεν θα κατευθυνόταν προς αυτή τη κατεύθυνση.
Η πολιτική στάση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στη φράση του κ. Πιερρακάκη ότι «δεν είμαστε η κυβέρνηση του “δώσε τα όλα”, αυτό δεν πρέπει και δεν πρόκειται να επαναληφθεί». Στη διάρκεια της συζήτησης με τον Σπύρο Δημητρέλη, Διευθυντή του Capital.gr, ο Υπουργός τόνισε τη θετική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποδεικνύεται από τις ευνοϊκές αξιολογήσεις και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος, μιλώντας για εθνικές, αναπτυξιακές και κοινωνικές προτεραιότητες, με περισσότερες λεπτομέρειες να αναμένονται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.
Η επιρροή διεθνούς περιβάλλοντος στα δημοσιονομικά σχέδια
Αναφερόμενος στους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, ο Υπουργός δήλωσε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός παραμένει σταθερός, καθορίζοντας συγκεκριμένο πλαίσιο δαπανών. Υπογράμμισε ότι προγραμματισμένες δαπάνες εξαιρούν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και άλλες έκτακτες ανάγκες. Εξήγησε ότι η δική του γενιά έχει βιώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και, ενόψει αυτής της εμπειρίας, είναι απαραίτητο να υιοθετήσει μια προσεκτική και συντηρητική προσέγγιση στην οικονομία, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Mathias Cormann, ο κ. Πιερρακάκης ανέλυσε το διεθνές οικονομικό περιβάλλον που έχει επηρεαστεί από την επιβολή δασμών υπό την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Στη συζήτηση, η οποία συντονίστηκε από την Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια των Financial Times στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις των δασμών, υπογραμμίζοντας ότι οι άμεσες συνέπειες για τη χώρα μας είναι περιορισμένες λόγω των χαμηλών επιπέδων εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους δασμούς
Σχετικά με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τους δασμούς, ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη για προσοχή στη διαχείριση αυτών, καθώς πιστεύει ότι είναι αρνητικοί για την οικονομία. Η κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη στην προστασία των εσωτερικών συμφερόντων, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στη διαμόρφωση της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράμμισε ότι η στρατηγική της ΕΕ θα πρέπει να εστιάζει στην ελάφρυνση των φραγμών εντός της, παραπέμποντας στις Εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα ως κατευθυντήριες γραμμές.
Ο Mathias Cormann, Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, επεσήμανε ότι η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, που θα δημοσιευθεί τον Ιούνιο, θα περιλαμβάνει τις πρώτες επιπτώσεις από τις αμερικανικές πολιτικές δασμών, με εκτίμηση ότι θα υπάρξει μείωση του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης και πληθωριστικές πιέσεις. Υπογράμμισε ότι «ένας εμπορικός πόλεμος και μία ανταλλαγή δασμών δεν συμφέρει κανέναν», προτείνοντας την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία ώστε να επιτευχθεί μια βιώσιμη ισορροπία στο διεθνές εμπόριο.
Χαρακτηρίζοντας την προόδου της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι έχει διαπιστωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση της ανεργίας, ωστόσο παραμένει πρόκληση η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απασχόληση. Για τον λόγο αυτό, είναι κρίσιμο να γίνουν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων.