Αναδείξεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις AI Factories
Κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξήχθη στους Δελφούς από τις 9 έως τις 12 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική συζήτηση με τίτλο “AI Factories: Power Innovation in Europe”. Στην εν λόγω συζήτηση εξετάστηκαν οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τις AI Factories και τις δυνατότητές τους να ενισχύσουν την καινοτομία σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από το τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, συμμετείχαν στη συζήτηση, μοιράζοντας πολύτιρες γνώσεις σχετικά με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις στρατηγικές που διαμορφώνουν το τοπίο της ανάπτυξης και υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η συζήτηση άνοιξε με την ανακοίνωση της λειτουργίας του ελληνικού εργοστασίου τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και έξι άλλων AI Factories, με τα επίσημα εγκαίνια να γίνονται την 1η Απριλίου. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την επίτευξη του οράματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Βαγγέλης Φλώρος, εκπρόσωπος του Infrastructure Unit του EuroHPC JU (European High Performance Computing Joint Undertaking), πρόσφερε μια ευρωπαϊκή προοπτική στη συζήτηση, εξηγώντας ότι το EuroHPC επιβλέπει όλες τις ευρωπαϊκές AI Factories και διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη απαραίτητων υπολογιστικών υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο κύριος Φλώρος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης της δικής μας υποδομής για υποστήριξη καινοτόμων εφαρμογών, αναφερόμενος στην προοδευτική ανάπτυξη των γλωσσικών μοντέλων, όπως το ChatGPT. Παρά τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη, τόσο η Ευρώπη όσο και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στο συγκεκριμένο πεδίο.
Στην Ευρώπη, το γνωστό ως “innovation gap” παραμένει ένα σοβαρό εμπόδιο. Παρά την ύπαρξη πολυάριθμων startups στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ελάχιστες από αυτές καταφέρνουν να αναπτυχθούν σε μεγάλες και βιώσιμες επιχειρήσεις. Επί πλέον, το ποσοστό των ευρωπαϊκών εταιρειών που αξιοποιούν τεχνητή νοημοσύνη είναι ακόμη χαμηλό, παρατηρείται, επίσης, έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με την Ευρώπη να χρειάζεται το αντίστοιχο δυναμικό των AI experts.
Στην Ελλάδα, το Digital Economy and Society Index αναδεικνύει τη δυσκολία αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας για την παραγωγή καινοτομίας, την πρόσβαση σε δεδομένα και τις υποδομές που απαιτούνται. Παρά αυτές τις προκλήσεις, οι ομιλητές επισήμαναν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την Ευρώπη και την Ελλάδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι οι AI Factories μπορούν να λειτουργήσουν ως καθοριστικοί παράγοντες της καινοτομίας, προωθώντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο ελληνικό AI Factory, γνωστό ως “Φάρος”, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου. Ο Υπουργός τόνισε ότι τα AI Factories δεν είναι παραδοσιακά εργοστάσια, αλλά συνδυασμένοι φυσικοί και ψηφιακοί χώροι που συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο. Ανέφερε επίσης τη σημασία της ψήφισης του νόμου για τη διακυβέρνηση δεδομένων (Data Governance Act), που θα διευκολύνει την πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα για επιχειρήσεις και ερευνητές.
Ο “Φάρος” αποσκοπεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε τρεις κύριους τομείς: υγεία, βιώσιμες τεχνολογίες (ενέργεια, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή) και γλώσσα και πολιτισμός. Ο Μιχάλης Κασιμιώτης, Managing Director Ελλάδας και Κύπρου της Hewlett Packard Enterprise (HPE), παρουσίασε τον υπερυπολογιστή “Δαίδαλος”, ο οποίος θα λειτουργήσει ως η υπολογιστική υποδομή του ελληνικού AI Factory. Ο κ. Κασιμιώτης τόνισε τις καινοτόμες τεχνολογίες και την ενεργειακή αποδοτικότητα του “Δαίδαλος”, ο οποίος αναμένεται να αναγνωριστεί σε υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες λίστες υπερυπολογιστών.
Ο Ανδρέας Σταυρόπουλος, μέλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ανέφερε τη σημασία της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας γύρω από τον “Φάρο”. Τόνισε ότι η επιτυχία αυτού του έργου προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, επιχειρήσεων, επενδυτών και της ελληνικής διασποράς, προσδιορίζοντας την ανάγκη για συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη.
Η προσιτότητα δεδομένων θεωρείται κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης σημείωσε σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για την ευκολότερη πρόσβαση σε ανώνυμα δεδομένα, καθώς και για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού χώρου δεδομένων υγείας, ο οποίος θα διευκολύνει την είσοδο ερευνητών και επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η θέματα συνδεσιμότητας, καθώς η μεταφορά μεγάλων όγκων δεδομένων συνιστά πρόκληση.
Η συζήτηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρωτοβουλία των AI Factories βρίσκεται σε ένα καίριο σημείο και η επιτυχία της εξαρτάται από τη συνεχή συνεργασία, υγιείς επενδύσεις και την αποτελεσματική προσέγγιση προκλήσεων. Ο Χρήστος Ταραντίλης, Partner της EY, τόνισε την ανάγκη συνεχούς αναβάθμισης των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού για την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Προτάθηκε η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάπτυξη εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση ότι το επόμενο συνέδριο θα διεξαχθεί στον λειτουργικό “Δαίδαλο”, με τον “Φάρο” να αναδεικνύει τα πρώτα του αποτελέσματα στην πορεία προς μια μεγαλύτερη καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα.