Αύξηση των Εκτελέσεων Παγκοσμίως το 2024
Σύμφωνα με την επιβεβαίωση της Διεθνούς Αμνηστίας, ο αριθμός των καταγεγραμμένων εκτελέσεων σε παγκόσμια κλίμακα έφτασε το 2024 σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας σχεδόν τη μεγαλύτερη αύξηση της τελευταίας δεκαετίας. Ιδιαίτερα, οι χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία προβλήθηκαν ως κύριοι υπεύθυνοι για αυτή την αυξημένη δραστηριότητα, σύμφωνα με την ανασκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Στην ετήσια έκθεση, καταμετρήθηκαν συνολικά 1.518 θανατώσεις για το 2024, αν και οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν «τους χιλιάδες ανθρώπους που πιθανόν εκτελέστηκαν στην Κίνα», η οποία παραμένει η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων παγκοσμίως. Αυτή η αύξηση των εκτελέσεων, κατά 32% σε σύγκριση με το 2023, φέρνει το συνολικό αριθμό σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2015, όταν είχαν καταμετρηθεί 1.634 εκτελέσεις.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ο αριθμός των χωρών που προχώρησαν σε εκτελέσεις παρέμεινε σταθερός στις 15 χώρες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδο μέχρι σήμερα. Οι πληροφορίες που σχετίζονται με τις εκτελέσεις στη Βόρεια Κορέα και στο Βιετνάμ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση, λόγω της έλλειψης επαρκών δεδομένων.
Προσαρμογές και Χειρισμοί από Κράτη
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ, σχολίασε ότι, παρόλο που η μυστικότητα που περιβάλλει την ποινή αυτή συνεχίζει να εμποδίζει την καταγραφή σε αρκετές χώρες, είναι φανερό ότι οι χώρες που διατηρούν τη θανατική ποινή είναι μια απομονωμένη μειονότητα. Το Ιράν, το Ιράκ και η Σαουδική Αραβία ευθύνονται για το 91% των εκτελέσεων που καταγράφηκαν το 2024, με το Ιράν να είναι υπεύθυνο για το 64% αυτών των περιπτώσεων.
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 972 άτομα εκτελέστηκαν στο Ιράν, αριθμός που υπερβαίνει κατά 119 εκτελέσεις το προηγούμενο έτος. Αντίστοιχα, στη Σαουδική Αραβία, οι εκτελέσεις αυξήθηκαν από 172 σε τουλάχιστον 345, με μια ανατριχιαστική αύξηση να παρατηρείται επίσης στο Ιράκ, όπου οι εκτελέσεις σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, φτάνοντας από τουλάχιστον 16 σε τουλάχιστον 63.
Η Θανατική Ποινή Ως Πολιτικό Όπλο
Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί ευθέως το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία ότι χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέσο καταπίεσης πολιτικών διαφωνιών. Το Ιράν, για παράδειγμα, ενίσχυσε τη χρήση αυτού του μέτρου κατά τη διάρκεια κινημάτων όπως το «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία», καθώς εκτέλεσε συμμετόχους, συμπεριλαμβανομένου και ενός ατόμου με νοητική υστέρηση.
Αντίστοιχα, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή για να φιμώσουν πολιτικά ανυπότακτους, στοχεύοντας συγκεκριμένα στα μέλη της σιιτικής μειονότητας που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης από το 2011 έως το 2013.
Διεθνής Αντίκτυπος και Νομικό Πλαίσιο
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 25 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2024, ένα αυξημένο νούμερο κατά έναν από το προηγούμενο έτος. Πάνω από το 40% των εκτελέσεων που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως συνδέονται με αδικήματα που σχετίζονται με την διακίνηση ναρκωτικών, και πολλές από αυτές σημειώθηκαν στην Κίνα, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τη Σιγκαπούρη. Εντούτοις, οι εκτελέσεις αυτές θεωρούνται παράνομες υπό το διεθνές δίκαιο, το οποίο απαιτεί ότι η θανατική ποινή θα πρέπει να περιορίζεται στα πιο σοβαρά εγκλήματα.
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, πλέον 145 χώρες έχουν είτε καταργήσει είτε σταματήσει να εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, υπογραμμίζοντας τη συνεχώς αυξανόμενη διεθνή αντίθεση απέναντι σε αυτή την ποινή.