Αναστολή Ποινικών Διώξεων για Χρέη στο Δημόσιο
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρά σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν την αναστολή ποινικών διώξεων για όσους πολίτες έχουν χρέη προς το Δημόσιο, είτε πρόκειται για οφειλές στην εφορία είτε σε δημόσιες επιχειρήσεις. Οι διώξεις αυτές θα αναστέλλονται εφόσον οι οφειλέτες έχουν τακτοποιήσει τα χρέη τους μέσω ρύθμισης.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κ. Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ότι στην επόμενη τροπολογία που θα κατατεθεί στο σχέδιο νόμου για την Κεφαλαιαγορά, θα προβλέπεται ότι η ποινική δίωξη θα ανασταλεί για όσους ρυθμίσουν και εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Μάλιστα, όταν οι οφειλές εξοφληθούν πλήρως, η δίωξη θα εξαλείφεται.
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε: «Με τη διάταξη αυτή, εάν κάποιος ρυθμίσει και διατηρεί τη ρύθμιση των οφειλών του, η ποινική δίωξη δεν θα προχωρά για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Αν, ωστόσο, σταματήσει να καταβάλει, τότε θα συνεχιστεί η δικαστική διαδικασία». Ο στόχος είναι η αποφυγή ταλαιπωρίας για τους πολίτες, δημιουργώντας διευκολύνσεις που δεν κοστίζουν στο κράτος αλλά ανακουφίζουν σημαντικά τους οφειλέτες.
Μέτρα που Ενισχύουν την Επιχειρηματικότητα
Με την προωθούμενη διάταξη δίνεται μία ανάσα σε οφειλέτες που έχουν μεγάλα χρέη, συνήθως άνω των 100.000 ευρώ, οι οποίοι μέχρι σήμερα αντιμετώπιζαν ποινικές διώξεις από τις φορολογικές αρχές, παρά το γεγονός ότι είχαν ενταχθεί σε ρυθμίσεις πληρωμής. Συχνά, οι οφειλέτες παραμένουν «ανοιχτοί» σε ενδεχόμενες ποινικές διώξεις, ακόμη και αν εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Αυτή η κατάσταση είχε δημιουργηθεί σε πολλές περιπτώσεις, καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες, επικαλούμενες τον νόμο 1882/1990, θεωρούσαν ότι η ρύθμιση δεν ισοδυναμούσε με εξόφληση και προχωρούσαν σε ποινικές διώξεις.
Με τη νέα τροπολογία, όσοι έχουν βάλει σε ρύθμιση τα χρέη τους, η ποινική δίωξη θα αναστέλλεται, εφόσον ισχύει η ρύθμιση ή η αναστολή είσπραξης. Σε περίπτωση που ο οφειλέτης πληρώσει το χρέος του, η ποινική δίωξη θα εξαλείφεται. Επίσης, στα χρονικά διαστήματα που ισχύει η ρύθμιση, η φορολογική διοίκηση δεν θα υποβάλλει αίτηση στον αρμόδιο εισαγγελέα για ποινική δίωξη. Ωστόσο, εάν ο οφειλέτης παραβιάσει τους όρους της ρύθμισης, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να ενημερώσει τον εισαγγελέα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Ο Ισχύων Νόμος και οι Ποινές
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι οφειλέτες που δεν πληρώνουν τα βεβαιωμένα χρέη τους προς το Δημόσιο για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τέσσερις μήνες, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, ανάλογα με το ύψος του χρέους τους. Ειδικότερα:
- Α) Ενός τουλάχιστον έτους για χρέη που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ.
- Β) Τριών τουλάχιστον ετών εάν το χρέος ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.
Η ποινική δίωξη γίνεται ύστερα από αίτηση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή των ελεγκτικών κέντρων, η οποία συνοδεύεται από πίνακα χρεών, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και άλλων επιβαρύνσεων.
Εάν ο οφειλέτης καταφέρει να εξοφλήσει το χρέος του πριν την εκδίκαση της υπόθεσής του ή εντάξει το χρέος του σε ρύθμιση, μπορεί να αποφύγει την ποινή φυλάκισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται σε 110 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 26 δισεκατομμύρια θεωρούνται ανεπίδεκτα είσπραξης.