19/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αδιάκοπη Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Η Σιγή του Πεκίνου για Υποχώρηση

Κοινοποίηση

Η Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας

Αυτό που αρχικά φαινόταν ως ένας ιστορικός εμπορικός πόλεμος, με σκοπό να καθορίσει την νέα τετραετία του προεδρικού αξιώματος του Ντόναλντ Τραμπ, έχει περιοριστεί, προς το παρόν, σε έναν μόνο αντίπαλο: την Κίνα.

Πριν λίγες ημέρες, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τρίμηνη αναστολή σε όλους τους «ανταποδοτικούς» δασμούς οι οποίοι είχαν τεθεί σε εφαρμογή λίγες ώρες νωρίτερα, με μοναδική εξαίρεση την Κίνα. Αυτό επιδείνωσε την ήδη «καυτή» αντιπαράθεση, η οποία απειλεί να «συνθλίψει» το εμπόριο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως. Σαν απάντηση, το Πεκίνο τήρησε την υπόσχεσή του και επέβαλε τους δικούς του δασμούς, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες αυτές ως αναγκαία αντίμετρα.

Η ταχύτητα της κλιμάκωσης ήταν εκπληκτική. Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ στις κινεζικές εισαγωγές έχουν εκτιναχθεί πλέον στο 245%, με την Κίνα να ανταποδίδει αυξάνοντας τους δασμούς σε όλες τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στο 125%. Αυτή η δυναμική δημιουργεί μια ιστορική ρήξη που όχι μόνο θα πλήξει τις βαθιά συνυφασμένες οικονομίες των δύο χωρών, αλλά θα προσθέσει και άμεση τριβή στις γεωπολιτικές τους σχέσεις.

Η Στρατηγική του Πεκίνου

Ο Κινέζος ηγέτης, Σι Τζινπίνγκ, έδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να υποχωρήσει απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «μονομερή εκφοβισμό» από πλευράς των ΗΠΑ. Δημόσια, εκφράζει έναν έντονο εθνικισμό γύρω από τα αντίποινά του, γεγονός που εντάσσεται σε μια στρατηγική που το Πεκίνο προετοιμάζει από καιρό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω της ταχείας κλιμάκωσης, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του Πεκίνου ότι δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε διάλογο.

Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η Κίνα είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί αλλά και να εκμεταλλευτεί την ήδη διαμορφωμένη εμπορική αναταραχή για να ενισχύσει τη δική της θέση. Ο Τζέικομπ Γκούντερ, επικεφαλής αναλυτής οικονομίας στο MERICS, ανέφερε ότι ο Σι Τζινπίνγκ έχει προετοιμαστεί για μια παρατεταμένη σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, συγκεντρώνοντας εκτενή εμπειρία στην αντιμετώπιση αυτού του είδους των συγκρούσεων.

Για δεκαετίες, η Κίνα υπηρέτησε ως το εργοστάσιο του κόσμου, παρασκευάζοντας προϊόντα που κυμαίνονται από οικιακά αγαθά έως ηλεκτρονικές συσκευές. Παρά την ικανότητά της να ικανοποιεί τη ζήτηση της διεθνούς αγοράς, η εξάπλωση των κινεζικών προϊόντων έχει δημιουργήσει σοβαρά εμπορικά ελλείμματα για τις ΗΠΑ και παγκόσμιες ανησυχίες σχετικά με την επιρροή της παγκοσμιοποίησης.

Οι δασμοί που επιβλήθηκαν από τον Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των εξαγωγών της Κίνας προς τις ΗΠΑ κατά περισσότερο από το μισό στους προσεχείς μήνες, γεγονός που πιθανώς θα αυξήσει τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, αυτό μπορεί να προκαλέσει επιβαρύνσεις που θα φτάσουν τα 860 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπτώσεις της Κλιμάκωσης

Ωστόσο, και στην Κίνα, ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών πιθανόν να δει τα ήδη περιορισμένα περιθώρια κέρδους τους να μειώνονται ακόμη περισσότερο. Η κλιμάκωση των δασμών μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία και να προκαλέσει ένα κύμα χρεοκοπιών. Ο Βίκτορ Σιχ, διευθυντής του Κέντρου Κινεζικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, αναφέρει ότι οι εξαγωγές των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Κίνα ενδέχεται να πλησιάσουν στο μηδέν.

«Η Κίνα μπορεί να αντέξει πολλές από αυτές τις προκλήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τους Αμερικανούς πολιτικούς», σχολίασε ο Σιχ, αναφέροντας ότι οι ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν αντιμετωπίζουν πίεση από ψηφοφόρους ή άμεσες δημοσκοπήσεις.

Σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ, το Πεκίνο έχει προετοιμαστεί και διαθέτει στρατηγικές. Σχολιάζεται ότι έχουν συγκεντρώσει εμπειρία και προετοιμάζουν σχέδια ανταπόκρισης σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί.

Εκτιμήσεις για το Μέλλον

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το ποιος μπορεί να αντέξει έναν μακροχρόνιο οικονομικό πόλεμο φθοράς. Το Πεκίνο έχει δραστηριοποιηθεί σε επαφές με χώρες από την Ευρώπη μέχρι τη Νοτιοανατολική Ασία, προσπαθώντας να επεκτείνει τις εμπορικές του συνεργασίες, ενώ αναζητεί και Αμερικανούς συμμάχους που είναι απογοητευμένοι από την κατάσταση.

Η Κίνα σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει μια ευρύτερη εμπορική σύγκρουση σε σύγκριση με το 2018, έχοντας μειώσει τη στήριξη στις ΗΠΑ ενώ διεύρυνε τις εμπορικές της σχέσεις με άλλες χώρες. Οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει εκτενούς παρουσίες σε χώρες όπως το Βιετνάμ και η Καμπότζη, εκμεταλλευόμενοι τις πιθανώς χαμηλότερες δασμολογικές πολιτικές.

Η Κίνα έχει αναπτύξει και αλυσίδες εφοδιασμού για σπάνιες γαίες και κρίσιμα ορυκτά, αναβαθμίζοντας επίσης τις τεχνολογίες κατασκευής της μέσω τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής.

Παρά τις αδυναμίες της, οι αναλυτές πιστεύουν πως στο πλαίσιο μιας συνολικής εμπορικής σύγκρουσης, αυτές οι αδυναμίες είναι διαχειρίσιμες και οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν μόνες τους να βλάψουν την κινεζική οικονομία σε τέτοιο βαθμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

SKY express: κέρδισε την εμπιστοσύνη του επιβατικού κοινού το2023 και συνεχίζει την ανοδική πορεία της το 2024

Αναστάτωση στη Λαμία Εμπρησμός σε Εγκαταλειμμένο Σπίτι

Γιουβέντους Αταλάντα 0-4 Σοβαρός αποκλεισμός για τη γηραιά κυρία στη Serie A