36.1 C
Athens
22/07/2024
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψάχνει στρατιώτες η Ουκρανία – Εξαντλημένες και απεγνωσμένες οι ουκρανικές δυνάμεις αναζητούν εθελοντές

Κοινοποίηση

Εξαντλημένες και απεγνωσμένες οι ουκρανικές δυνάμεις αναζητούν εθελοντές για το μέτωπο

Εξοπλισμένες αλλά… εξαντλημένες είναι οι ουκρανικές δυνάμεις, καθώς αγωνίζονται να αμυνθούν με κάθε τρόπο ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα που επελαύνουν. Οι Ουκρανοί οπισθοχωρούν τους τελευταίους μήνες, ενώ το πολυπόθητο νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ, ύψους 61 δισ. δολαρίων σύμφωνα με ειδικούς αρκεί μόνο για να κρατήσει την πρώτη γραμμή άμυνας.

Οι Ρώσοι ενίσχυσαν τις επιθέσεις τους όσο η Ουκρανία αντιμετώπιζε τεράστια έλλειψη πυρομαχικών και ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν καταλάβει 547 τ.χλμ. ουκρανικού εδάφους από τις αρχές του έτους, αναφερόμενος στις περιοχές Λουχάνσκ, Χερσώνα, Ντονιέτσκ και Ζαπορίζια, τις οποίες προσάρτησε η Ρωσία.

Το Κίεβο υστερεί στρατιωτικά μπροστά στον όλο και καλύτερα εξοπλισμένο ρωσικό στρατό. Το αδιέξοδο επιτείνεται καθώς οι Ουκρανοί χάνουν ισχυρά χαρτιά. Ηδη απέσυραν από το μέτωπο άρματα μάχης Abrams τα οποία τους είχαν χορηγηθεί από τις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2023 μετά την απώλεια έξι μονάδων από επιθέσεις ρωσικών drones. Τα Abrams θεωρούνται άρματα μάχης υψηλών επιδόσεων του αμερικανικού στρατού και χορηγήθηκαν με την προοπτική να ενισχύσουν σημαντικά τις ουκρανικές δυνάμεις.

Μάρκετινγκ για προσέλκυση εθελοντών

Πρόβλημα αντιμετωπίζει η Ουκρανία και στο εσωτερικό. Θυελλώδεις αντιδράσεις σημειώθηκαν μετά την πρόσφατη υποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το χωριό Οτσερετίνε δυτικά της Αβντιίβκα. Ο ρωσικός στρατός το κατέλαβε χωρίς να αντιμετωπίσει ουσιαστικά καμία αντίσταση, με τη γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung» να σημειώνει ότι διαφαίνεται πως οι στρατιώτες που ήταν επιφορτισμένοι με την άμυνα στην εμπροσθοφυλακή του μετώπου εγκατέλειψαν πολύ νωρίς τις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν απεγνωσμένα να στρατολογήσουν πολίτες. Με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν το πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης ο στρατός της Ουκρανίας χρειάζεται επειγόντως νέους μαχητές. Πέραν των μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, η μετανάστευση από τη χώρα έχει περιορίσει δραματικά τους διαθέσιμους στρατεύσιμους, ενώ πολλοί από τους εναπομείναντες προσπαθούν με κάθε μέσο να αποφύγουν να βρεθούν στο μέτωπο.

Η νέα πραγματικότητα στην Ουκρανία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις ουρές των πατριωτών εθελοντών που εμφανίστηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022. Για τον λόγο αυτό υψηλού προφίλ στρατιωτικές μονάδες επιχειρούν να κάνουν τη στρατολόγηση… συναρπαστική, προσκαλώντας στρατεύσιμους να επιλέξουν τη δική τους μονάδα, ακόμη και τον ακριβή ρόλο τους. «Ολοι θα παλέψουν, επιλέξτε τη μονάδα σας τώρα» αναγραφόταν σε διαφημιστική πινακίδα για το «Τάγμα των Λύκων Ντα Βίντσι», όπως είναι γνωστή η 59η Ανεξάρτητη Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, που ξεκίνησε ως εθνικιστικό παραστρατιωτικό κίνημα. «Ενταχθείτε στην καλύτερη ομάδα» έγραφε άλλη διαφήμιση αναφερόμενη στη «Μονάδα Drones Αχιλλέας», μέρος της επίλεκτης 92ης Ταξιαρχίας Εφόδου.

Η ιδέα πίσω από αυτό το επιθετικό μάρκετινγκ είναι να δοθεί στους Ουκρανούς μια αίσθηση ελέγχου, με την προοπτική να εγγραφούν σε γνωστότερες και πιθανόν καλύτερα εξοπλισμένες μονάδες. Φαίνεται ότι το… κρυφό μήνυμα της καμπάνιας είναι πως εάν οι Ουκρανοί δεν προσφερθούν εθελοντικά τώρα, διατρέχουν τον κίνδυνο να στρατευτούν υποχρεωτικά σε σχηματισμούς πεζικού υπό λιγότερο ικανούς διοικητές.

Η Κίνα σε θέση ειρηνοποιού

Ενώ η Ευρώπη συνεχίζει να είναι πιεσμένη για το ουκρανικό και ταυτόχρονα μετρά αντίστροφα για τις ευρωεκλογές, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και δήλωσε ότι σκοπεύει «να αναλάβει δράση με τη Γαλλία και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία». Το ταξίδι του Σι στην Ευρώπη –επισκέφτηκε επίσης τη Σερβία και την Ουγγαρία– έγινε στο πλαίσιο της στρατηγικής στόχευσης του Πεκίνου να διαδραματίσει μεγαλύτερο διπλωματικό ρόλο στον πόλεμο διατηρώντας παράλληλα ισχυρούς δεσμούς με τη Μόσχα.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πιέσει άλλωστε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να πείσει τη Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τον Φεβρουάριο του 2023 το Πεκίνο παρουσίασε στην Ουκρανία ένα σχέδιο πιθανής ειρηνευτικής διαδικασίας, ωστόσο το κείμενο επικρίθηκε από δυτικούς αξιωματούχους ως «πολύ φιλικό προς τη Μόσχα».

Επανέρχεται η απειλή πυρηνικής σύγκρουσης

Την ώρα που η Ουκρανία συνεχίζει να χάνει έδαφος, η, Ρωσία τεντώνει το σκοινί και απειλεί με πυρηνικό πόλεμο τη Δύση, καθώς διαμήνυσε ότι θα εξασκηθεί στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης, έπειτα από απειλές, όπως τις αποκαλεί, δυτικών αξιωματούχων.
Την «έκρηξη» της Μόσχας προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι η Ουκρανία, εάν ήθελε, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα για να πλήξει στόχους στη ρωσική ενδοχώρα, καθώς και εκείνες του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέφερε τη συζήτηση για πιθανή αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Οι εν λόγω δηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από το Κρεμλίνο «άμεση κλιμάκωση του πολέμου» και δεδομένου ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Βρετανία είναι επίσης πυρηνικές δυνάμεις εγείρονται ανησυχίες για το αν τελικά ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα πατήσει το κουμπί». Ο ίδιος ορκίστηκε επίσημα για πέμπτη προεδρική θητεία, στην οποία εκτός από τα σχέδια για την Ουκρανία και τη «Νοβορόσια» επιχειρεί παράλληλα να αναδιαμορφώσει και την ίδια τη Ρωσία, μετατρέποντάς τη σε στρατιωτικοποιημένη κοινωνία με «παραδοσιακές αξίες», καθιστώντας τη Δύση των δικαιωμάτων θανάσιμο εχθρό της.

ΠΗΓΗ:DOCUMENTO

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η.Β: Η επισιτιστική φτώχια διπλασιάστηκε από το 2021- Υπολογίζεται ότι επηρεάζονται 3 εκατ. παιδιά

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Νέα σύσκεψη για την οριστικοποίηση του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ. – Πώς θα κατέβουν τα τρακτέρ στο Λεκανοπέδιο

Με Μαρίνα Σάττι, Πάνο Βλάχο, Μαρίνα Σπανού Και Πολλούς Ακόμη Γνωστούς Καλλιτέχνες Το ChangerZ Youth Festival 2024!