Φιλελεύθεροι του Καναδά: Νίκη στις Βουλευτικές Εκλογές
Οι Φιλελεύθεροι του Μαρκ Κάρνι φαίνεται να διατηρούν την εξουσία στον Καναδά, καθώς προκύπτει ότι επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθηκαν χθες Δευτέρα. Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε ένα κλίμα που επηρεάστηκε από τις σοβαρές απειλές του προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις και οι στατιστικές προ projections των μέσων ενημέρωσης δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει αν οι Φιλελεύθεροι θα σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας ή μειοψηφίας, οι αναλύσεις της CTV υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό να προκύψει η δεύτερη εκδοχή, καθώς απαιτούνται 172 έδρες για τη διασφάλιση πλειοψηφίας.
Αρχικά, οι Συντηρητικοί, με επικεφαλής τον Πιερ Πουαλιέβρ, φάνηκαν να έχουν το προβάδισμα και να είναι έτοιμοι να ανακτήσουν την εξουσία μετά από μια δεκαετία διακυβέρνησης από τον Τζάστιν Τριντό. Όμως, η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και οι επιθετικές του ενέργειες κατά του Καναδά, που περιλάμβαναν από απειλές για υψηλούς δασμούς μέχρι και σκέψεις προσάρτησης της χώρας ως «51η πολιτεία» των ΗΠΑ, άλλαξαν δραστικά το τοπίο.
Η Οτάβα, που φιλοξένησε την εκλογική βραδιά των Φιλελευθέρων, γέμισε από ενθουσιασμό όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα, με τις επευφημίες και τις ζητωκραυγές να αντηχούν. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ντέιβιντ Λαμέτι, δήλωσε ότι ήταν «τρελός από χαρά», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η παράταξή του θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες έδρες για την πλειοψηφία, αν και όσο περνούσε η ώρα, το ενδεχόμενο αυτό φάνταζε εντονότερα αμφίβολο.
Αυτή τη στιγμή, οι υποψήφιοι των Φιλελευθέρων προηγούνται σε 156 θέσεις, ενώ αυτοί των Συντηρητικών σε 145. Ιστορικά, οι κυβερνήσεις μειοψηφίας στον Καναδά σπανίως διαρκούν περισσότερα από δύο έως δύομισι χρόνια, με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συμμαχίας να είναι αβέβαιη.
Σε ηλικία 60 ετών, ο Μαρκ Κάρνι, αν και πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική, διαθέτει πολυάριθμες εμπειρίες από τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Στην εκστρατεία του, επιχείρησε να πείσει τους Καναδούς πως είναι ο πλέον κατάλληλος για να διαχειριστεί την αβέβαιη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η χώρα. Επανεπιβεβαίωσε τη σημασία των αμερικανικών απειλών, λέγοντας: «Θέλουν τους πόρους μας, το νερό μας, οι Αμερικανοί θέλουν τη χώρα μας», και τόνισε πως η κύρια πρόκληση των εκλογών ήταν να βρεθεί ο κατάλληλος αντίπαλος απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ.
Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε να διατηρήσει σε ισχύ τους καναδικούς τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, μέχρι να σταματήσει η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών τις δικές της τιμωρητικές πολιτικές. Παράλληλα, ανακοίνωσε σχέδια για την ανάπτυξη εμπορίου στην εσωτερική αγορά της χώρας και την αναζήτηση νέων εξαγωγικών προορισμών, ειδικά στην Ευρώπη.
Από την άλλη πλευρά, ο Πουαλιέβρ, υποσχόμενος μειώσεις φόρων και περικοπές δαπανών, δεν φαίνεται να καταφέρνει να πείσει τους πολίτες της G7, που είναι η 9η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως, να στραφούν μακριά από τους Φιλελεύθερους. Οι αναλυτές παρατηρούν ότι η στενή σχέση του με τις πολιτικές του Τραμπ αποξένωσε ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων.
Στις εκλογές συμμετείχαν σχεδόν 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη μεγάλη αυτή χώρα που εκτείνεται σε έξι ζώνες ώρας. Η συμμετοχή στις πρόωρες εκλογές ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τα 7,3 εκατομμύρια ψήφους.