18.1 C
Athens
21/04/2024
karfitv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στεγαστική κρίση: Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για την Golden Visa στην αγορά ακινήτων και η ερώτηση Ανδρουλάκη

Κοινοποίηση

Τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι σύντομα έρχεται αύξηση του ορίου για Golden Visa σε μεγάλες πόλεις και νησιά, το οποίο μπορεί να φτάσει και στις 800.000.

Ανέφερε, σχετικά: «Συζητούμε με τον ΥΥΠΟΙΚ και θα είμστε σε θέση να το ανακοινώσουμε είναι μία περαιτέρω αύξηση σημαντική του ορίου για επενδύσεις Golden Visa, που θα αφορά όλες εκείνες τις περιοχές που υπάρχει σημαντική πίεση. Και στα αστικά κέντρα και στα νησιά, το όριο θα πάει υψηλότερα – μπορεί να πάει στις 800.000»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στη διαχείριση του προβλήματος και παρουσίασε και τρία μέτρα για την επίλυση της στεγαστικής κρίσης. 

Είπε, ενδεικτικά: «Απαγόρευση για τα ακίνητα, που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο της Golden Visa να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσα ακίνητα έχουν ήδη αγοραστεί, θα πρέπει να διατίθενται είτε προς ιδιοκατοίκηση είτε προς μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να σταματήσει η Golden Visa να αποτελεί, όχι μόνο εργαλείο αφελληνισμού, αλλά και εργαλείο γρήγορου κέρδους για πλούσιους κατοίκους τρίτων χωρών».

Στο επίκεντρο βρέθηκε και η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην στεγαστική πολιτική και ο ρόλος των τραπεζών.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης το διαπραγματεύτηκα εγώ προσωπικά. Φέραμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Είναι επιτυχία για τη χώρα η οποία δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Είμαι υπερήφανος που η χώρα μας έχει ένα πολύ συγκροτημένο πρόγραμμα με κοινωνικό αποτύπωμα (…) Σας καλώ στα επόμενα εγκαίνια κέντρων υγείας χρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε λόγο για δημιουργία μίας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών, που θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο.

«Οι τράπεζες σήμερα ακόμα φαίνονται διστακτικές να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτων. Πρέπει να είναι πιο τολμηρές και έχουμε δώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης στέγης και από μη τραπεζικά ιδρύματα» είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.

«Σαράντα ένα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο για 3 δισεκατομμύρια κέρδη. Ποιος τραπεζικός τομέας; Πότε έβαλε πλάτη στα τεράστια ζητήματα και στις ανισότητες; Χρειαζομαστε προοδευτική προσεγγιση» ανταπάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Κ. Μητσοτάκης για τα κλειστά ακίνητα: Να τα ανοίξει ο Χ. Δούκας, να μην τα κρατά για συλλογικότητες – Η απάντηση του Ν. Ανδρουλάκη

«Πείτε στο δήμαρχο Αθηναίων, τον οποίο στηρίξατε, να δώσει τα κλειστά ακίνητα σε ευάλωτα νοικοκυριά και όχι σε συλλογικότητες» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στην πρωτολογία του.

«Δίνω σήμερα για δεύτερη εβδομάδα το παρόν στην ώρα του πρωθυπουργού όχι μόνο από κοινοβουλευτική συνέπεια αλλά γιατί πιστεύω ότι μετά τα αγροτικά, έχουμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε και γιατί όχι να συνδιαμορφώσουμε ένα κοινό τόπο για το ζήτημα της στέγης. Σε μεγάλο βαθμό συμφωνώ στη διάγνωση του προβλήματος»,

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το πρόβλημα αυτό εκδηλώνεται και σε άλλα επίπεδα, ειδικά σε περιοχές που υπάρχει μεγάλη πίεση λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, και το αποτέλεσμα είναι ότι πολίτες της περιφέρειας δεν έχουν τους γιατρούς που χρειάζονται. Πράγματι, συνέχισε, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων σπιτιών για μακροχρόνια μίσθωση.

(…) Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με το 2018. Είναι η άλλη όψη του προβλήματος που αντιμετωπίζαμε πριν από μια δεκαετία, της πλήρους κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων. Θέλω να θυμίσω ότι η αύξηση είναι σημαντική, ας θυμηθούμε όμως το σημείο αφετηρίας που ξεκινήσαμε ως αποτέλεσμα της δεκαετούς κρίσης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Στη δευτερολογία του ο κ. Ανδρουλάκης σχολιάζοντας την προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να πει στον Χάρη Δούκα να ανοίξει τα κλειστά ακίνητα του Δήμου και να μην τα δίνει σε συλλογικότητες είπε ότι «θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω από τον Δήμο της Αθήνας γιατί η αναφορά σας δείχνει ότι μάλλον δεν το έχετε χωνέψει ακόμα. 

Σε ένα μήνα να προλάβει να ανοίξει κλειστά σπίτια ο κ. Δούκας στην Αθήνα είναι λίγο δύσκολο, αλλά πέντε χρόνια ο κ. Μπακογιάννης όχι μόνο δεν άνοιξε κλειστά σπίτια, αλλά έκλεισε και τους δρόμους ταλαιπωρώντας τον λαό της Αθήνας με αποτέλεσμα να ηττηθεί στις δημοτικές εκλογές».

Δούκας: Αβάσιμες οι κατηγορίες Μητσοτάκη

«Οι άστεγοι, τα άτομα με αναπηρία, οι φοιτητές, οι καλλιτέχνες, η κοινωνία των πολιτών. Αυτές είναι οι συλλογικότητες τις οποίες υπερασπίζομαι και λυπάμαι, πραγματικά, για την ειρωνική αντιμετώπισή τους από τον πρωθυπουργό στη Βουλή» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Χάρης Δούκας με την οποία απαντά σε αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Συνεχίζει αναφέροντας «Όσον αφορά τα κλειστά ακίνητα, ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να γνωρίζει την προσπάθεια που κάνω, τις σχετικές συζητήσεις που είχα με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Ζαχαράκη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή μου στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Αντί, λοιπόν, να εκτοξεύει αβάσιμες κατηγορίες τον καλώ να στηρίξει εμπράκτως τις πρωτοβουλίες μας για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών».

Ρεπορτάζ ΕΡΤ: Λίνα Μπεθάνη

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

25 ο Παγκόσμιο συνέδριο Αντιγήρανσης, Αισθητικής, Πλαστικής Χειρουργικής καιΔερματολογίας, IMCAS 2024, στο Παρίσι!

“Eλληνική Λύση”: Ο κ. Μητσοτάκης επαίρεται για την “επιτυχία” δανεικών 4 δισ. – Ο κ. Κασσελάκης ανέβηκε σε τρακτέρ για ανάγκες φωτογράφισης

Chelona Athens: Κάθε Κυριακή γίνεται το απόλυτο στέκι των brunch lovers