25.7 C
Athens
24/06/2024
karfitv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός στα κέντρα αποφάσεων»

Κοινοποίηση

Την ανάγκη αλλά και την πεποίθηση ότι η Ελλάδ δεν πρέπει να είναι ουραγός, αλλά πρωταγωνίστρια στα κέντρα αποφάσεων περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν τον φοβίζει ένας κίνδυνος διάσπασης στην ΕΕ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «Εκεί θέλουμε η Ελλάδα, σε αυτά τα κέντρα αποφάσεων να είναι πρωταγωνίστρια και όχι ουραγός όπως νομίζω ότι ήμασταν πρωταγωνιστές τα τελευταία πέντε χρόνια σε σημαντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις που ωφέλησαν και την Ευρώπη αλλά ωφέλησαν και την πατρίδα μας. ‘Αρα είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε ότι αυτό το οποίο θα γίνει την Κυριακή, οι ευρωβουλευτές τους οποίους θα εκλέξουμε αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις ευρωεκλογές σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επηρεάσουν και τις δικές μας ζωές στην πατρίδα μας».

Ερωτώμενος αν φοβάται κίνδυνο διάσπασης στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι. Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι πολύ ανθεκτική και έχει και έναν τρόπο να βρίσκει τελικά συμφωνίες και να δρομολογεί συνθέσεις τέτοιες που να ωφελούν τους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είμαι αφελής σχετικά με τον κίνδυνο των άκρων και την ανάγκη να υπάρχουν -μιλώ εκπροσωπώντας τη δικιά μας πολιτική οικογένεια, το ΕΛΚ- δυνάμεις οι οποίες να είναι φιλοευρωπαϊκές αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη πρέπει με τόλμη να αλλάξει και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».

Όπως είπε, δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα μας εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο από την ευρωομάδα της Αριστεράς η οποία δε συμμετέχει σε καμία διαδικασία λήψης αποφάσεων. «Θεωρείται ακραία ομάδα, όπως ακραίοι θεωρούνται και η μία τουλάχιστον από τις δύο ομάδες που εκπροσωπούν τα κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. ‘Αρα να έχουμε μία αίσθηση και των ευρωπαϊκών συσχετισμών που θα προκύψουν την επόμενη μέρα και πώς αυτά τα οποία θα ψηφίσουν οι Έλληνες πολίτες, στο βαθμό που μας αναλογεί στο Ευρωκοινοβούλιο, έχει και τη δικιά του αντανάκλαση στις ευρωπαϊκές συμμαχίες της επόμενης μέρας».

«Η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις»

Σχετικά με τις ευρωεκλογές και το σχόλιο έγκυρων αναλυτών ότι «δοκιμάζουν την αντοχή των πολιτικών υλικών πάνω στην οποία στηρίζεται Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Πρωθυπουργός απάντησε για το αν μοιράζεται την ίδια ανησυχία: «Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωεκλογές αυτές είναι σημαντικές και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα γιατί νομίζω ότι δεν έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το ζήτημα αυτό σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Η Ευρώπη το 2024 αντιμετωπίζει διαφορετικές και πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις από αυτές που αντιμετώπιζε όταν ξανακάναμε ευρωεκλογές το 2019».

«Σε μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής αστάθειας με έναν πόλεμο στην Ουκρανία, μεγάλη αναταραχή στη Μέση Ανατολή, μεγάλη ανησυχία για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα είναι σημαντικό η Ευρώπη να ξαναβρεί συνολικά το βηματισμό της για να αποκτήσει ένα πιο ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συγκροτηθούν στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο οι απαραίτητες συμμαχίες μεταξύ των δυνάμεων της λογικής και της Ευρώπης που να μας επιτρέψουν να πάρουμε τέτοιες τολμηρές αποφάσεις για το καλό της Ευρώπης», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο μη προσέλευσης στις κάλπες

Για το ενδεχόμενο μη προσέλευσης στις κάλπες και την έρευνα της Pew Research, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν έχει εικόνα της συγκεκριμένης μέτρησης αλλά υπάρχουν χώρες με πολύ χαμηλότερη συμμετοχή από την Ελλάδα σε ευρωεκλογές κι αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Οι παρεμβάσεις στο Ολυμπιακό Στάδιο

Επεσήμανε ότι εκκρεμεί μια πιο ουσιαστική παρέμβαση αλλά ότι χθες βρέθηκε στο Ολυμπιακό Συγκρότημα για να συνομιλήσει με τους πρωταθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς του Παρισιού και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσε ότι οι επεμβάσεις που έχουν αρχίσει να γίνονται στο ΟΑΚΑ, έχουν ήδη βελτιώσει σημαντικά τις συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, αλλά το ΟΑΚΑ δέχεται καθημερινά 18.000-20.000 επισκέπτες, είναι ένας σημαντικός πόλος άθλησης και ψυχαγωγίας και «θέλουμε να το αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο».

Σε σχετική ερώτηση όσον αφορά είδηση του BBC για το ότι επώνυμα προϊόντα, υπηρεσίες, celebrities και πολιτικοί influencers χτυπήθηκαν χθες από μεγάλη κυβερνοεπίθεση στο TikTok, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ενόψει των ευρωεκλογών πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση για εκστρατείες παραπληροφόρησης και κυβερνοεπιθέσεις που ενίοτε ενορχηστρώνονται από χώρες οι οποίες μπορεί να έχουν κάποιο λόγο να θέλουν να παρέμβουν στις ευρωπαϊκές εκλογές».

«Μην πιστεύετε όσα γράφονται και λέγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»

«Και να ζητήσω από όλες και όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι και προσεκτικοί και ειδικά αν εντοπίσουν κάτι που φαίνεται ότι δεν είναι ακριβές να φροντίζουν με κάποιο τρόπο να το αναδεικνύουν και να μην πιστεύουν και όλα όσα γράφονται και λέγονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», τόνισε ο Πρωθυπουργός στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

πηγη:cnn

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς: Η Νορβηγία προειδοποιεί κατά μιας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα

Πέτρος Φιλιππίδης: Αναβλήθηκε για τον Νοέμβριο δίκη στο Εφετείο

Δέσποινα Μοιραράκη: Είναι θέλημα Θεού αν θα γυρίσω σελίδα στην προσωπική μου ζωή