29.6 C
Athens
16/06/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κρίσιμη Τηλεφωνική Επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν για την Ειρηνική Διευθέτηση της Ουκρανικής Κρίσης

Κοινοποίηση

Ανατροπές στο μέτωπο της Ουκρανίας: Η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν

Η αγωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία κορυφώνεται, με την προσοχή να στρέφεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκησε πάνω από δύο ώρες. Είναι πλέον προφανές ότι μόνο η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις διαπραγματεύσεις που έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον και η Μόσχα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για άμεσες συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ουκρανία στη σύνταξη ενός μνημονίου που θα καθορίζει το πλαίσιο μιας μελλοντικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Σε αυτό το μνημόνιο θα περιλαμβάνονται βασικές αρχές για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και σημεία που θα συμβάλλουν στην επίλυση της σύγκρουσης.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως οι προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου είναι σε καλό δρόμο. Ευχαρίστησε τον Τραμπ για τη στήριξή του να επανεκκινηθούν οι συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. «Η θέση της Ρωσίας είναι σαφής. Το κύριο ζήτημα για εμάς είναι να εξαλείψουμε τα βαθύτερα αίτια αυτής της κρίσης», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Ο Πούτιν επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα προτείνει ένα μνημόνιο για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία. Το μνημόνιο αυτό θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία, όπως οι κύριες αρχές της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και η πιθανή κατάπαυση του πυρός για καθορισμένο χρονικό διάστημα, εφόσον επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες.

Ο Πούτιν επεσήμανε την αναγκαιότητα να βρεθούν συμβιβασμοί που θα ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, υπογραμμίζοντας ότι η εύρεση μιας ειρηνικής λύσης απαιτεί προθυμία για συνεργασία. Η τηλεφωνική επικοινωνία του διάρκεσε πάνω από δύο ώρες και χαρακτηρίστηκε «πολύ εποικοδομητική και ειλικρινής» σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε ότι η συνομιλία ήταν επιτυχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσουν αμέσως. Προσέθεσε πως η Ρωσία επιθυμεί να ενισχύσει την εμπορική της δραστηριότητα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις ολοκληρωθεί ο πόλεμος. Επιπλέον, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι το Βατικανό έχει προσφέρει να φιλοξενήσει τις εν λόγω συνομιλίες.

Μάλιστα, αναφέρθηκε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικοινωνούσε τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρο πριν από την κλήση Τραμπ-Πούτιν. Ωστόσο, το Κρεμλίνο φρόντισε να χαμηλώσει τις προσδοκίες για άμεσα αποτελέσματα από την τηλεφωνική επικοινωνία, επισημαίνοντας ότι η κατάληξη του πολέμου θα απαιτήσει ««επίπονη και πιθανόν παρατεταμένη δουλειά».

Διαδικασία Συγκλίσεων και Προοπτικές Εκεχειρίας

Από τη σημερινή συνομιλία εκτιμάται ότι θα προκύψουν ενδείξεις αν υπάρχουν περιθώρια για σύγκλιση και προοπτική εκεχειρίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει δημοσίως ότι επιθυμεί συνάντηση με τον Πούτιν, καθώς πιστεύει ότι μόνο με άμεσες επαφές μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.

Από τον Λευκό Οίκο, αν και δεν καθορίζουν τα κριτήρια για την επιτυχία της συνομιλίας, σημειώνουν ότι η διαδικασία διατηρεί τη δυναμική της. Ωστόσο, πίσω από κλειστές πόρτες, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Πούτιν πιθανόν απλά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο.

Αμερικανική Πολιτική και Πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, δήλωσε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία, τελικά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να δηλώσουν ότι «αυτός δεν είναι ο πόλεμός μας». Ο Βανς επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Υπογράμμισε επίσης ότι ο Πούτιν φαίνεται να μην έχει σαφή στρατηγική για την έξοδο από την κατάσταση.

Η κατάσταση στον τομέα των πολεμικών επιχειρήσεων παραμένει κρίσιμη, με νεκρούς και τραυματίες στην Χερσώνα εξαιτίας επιθέσεων, και την Ουκρανία να δηλώνει ότι κατέλαβε ρωσικό στρατηγικό στόχο. Οι πολίτες του Κιέβου παραμένουν σκεπτικιστές σχετικά με την πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας, καθώς η Ρωσία εξακολουθεί να απαιτεί αρκετούς όρους πριν απελευθερώσει το Κίεβο από τις πιέσεις του πολέμου.

Ανταπόκριση – Ουάσιγκτον: Λένα ΑργύρηΑποστολή – Κίεβο: Ελβίρα Κρίθαρη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πεκίνο: Νέα Μέτρα για την Ενίσχυση της Ιδιωτικής Οικονομίας στον Ενεργειακό Τομέα

Η Χρυσή Ψυχή: Ο Άνδρας που Έσωσε Δύο Παιδιά από τα Παγωμένα Νερά του Άραχθου

Η Jameela Jamil αποδομεί τα deepfake και προτάσσει τη συμπόνια ως αντίσταση στην ψηφιακή κακοποίηση