31.2 C
Athens
14/07/2024
karfitv.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ερευνητές ανακάλυψαν μια ουσία στο μπρόκολο που μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικού

Κοινοποίηση

Η ουσία ουσιαστικά επιβραδύνει την εμφάνιση εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μια χημική ουσία που βρίσκεται φυσικά στο μπρόκολο θα μπορούσε μια μέρα να αποτρέψει και να θεραπεύσει τους θρόμβους αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο – τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Ερευνητές, με επικεφαλής μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, ανακάλυψαν ότι μια φυσική χημική ουσία που βρίσκεται συνήθως σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Η ουσία ονομάζεται σουλφοραφάνη (SFN) και έχει ήδη αναγνωριστεί για τις δυνατότητές της στην πρόληψη του καρκίνου και στη μείωση της χοληστερόλης.

Μια προσεκτική ανάλυση της επίδρασης της σουλφοραφάνης σε μοριακό επίπεδο αποκάλυψε ότι η εν λόγω ουσία επιβράδυνε τη συσσώρευση αιμοπεταλίων και εμπόδισε το σχηματισμό θρόμβων μέσω της τροποποίησης της δραστηριότητας μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται PDIA6.

«Η ένωση του μπρόκολου δεν είναι μόνο αποτελεσματική στη βελτίωση της απόδοσης των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του θρόμβου μετά από εγκεφαλικό, αλλά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτικός παράγοντας για ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε ο βιοϊατρικός επιστήμονας Xuyu Liu από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η SFN θα πρέπει να διερευνηθεί ως ένας τρόπος μείωσης του κινδύνου εγκεφαλικού σε ορισμένες από τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες σε αυτό – ειδικά καθώς βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως το μπρόκολο, που είναι ήδη γνωστό ότι είναι καλό για την υγεία της καρδιάς και την προστασία από άλλες ασθένειες.

Η ουσία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης: σε θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Αυτές οι θεραπείες μπορούν να κάνουν ουσιαστική διαφορά όσον αφορά τη ζημιά που προκαλούν οι θρόμβοι αίματος και τελικά να σώσουν ζωές.

Το τρέχον φάρμακο για την εξάλειψη του θρόμβου, που ονομάζεται ιστικός ενεργοποιητής του πλασμινογόνου (tPA), προστατεύει από εγκεφαλική βλάβη στο 20% των περιπτώσεων. Σε πειράματα σε ποντίκια, όταν η SFN συνδυάστηκε με tPA, το ποσοστό επιτυχίας θα μπορούσε να φτάσει έως και το 60%.

«Είναι συναρπαστικό ότι αυτή η φυσική ένωση δεν προκαλεί αιμορραγία, η οποία είναι μια κοινή παρενέργεια που σχετίζεται με παράγοντες αραίωσης του αίματος», είπε ο Liu.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι η έρευνά τους βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει δοκιμές σε ανθρώπους.

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που απομονώσαμε μια φυσική ένωση που μπορεί να έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Liu. «Οι μελέτες μας θα συνεχίσουν να διερευνούν πώς οι υψηλά καθαρές ενώσεις από λαχανικά μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των ασθενειών».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «ACS Central Science».

ΠΗΓΗ: Science Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

15 50 & Domenica – «Εσύ Εκεί»

Νέα Αριστερά: Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά

ΕΚΘEΣΗ ΓΑΜΟΣ ΒΑΠΤΙΣΗ