28/04/2025
karfitv.gr
ΔΙΕΘΝΗΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνές Δικαστήριο: Ακρόαση για τις Ανθρωπιστικές Υποχρεώσεις του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα

Κοινοποίηση

Ακροάσεις για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά σήμερα μία εβδομάδα ακροάσεων σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Αυτές οι ακροάσεις πραγματοποιούνται περισσότερες από 50 ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απαγόρευση εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας. Η κατάσταση στη Γάζα έχει επιδεινωθεί, προκαλώντας σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις που χρήζουν διεθνούς προσοχής.

Οι εκπρόσωποι διαφόρων χωρών στον ΟΗΕ θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τις θέσεις τους για πέντε ημέρες, αρχίζοντας σήμερα στις 10:00 (τοπική ώρα, 11:00 ώρα Ελλάδας) με την παρουσία του εκπροσώπου της Παλαιστίνης. Στη διαδικασία συμμετέχουν 38 χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και διεθνείς οργανισμοί όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Αφρικανική Ένωση.

Η Έκκληση του ΟΗΕ και η Σημερινή Κατάσταση

Τον Δεκέμβριο, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε υιοθετήσει με μεγάλη πλειοψηφία απόφαση, που ζητούσε από το Διεθνές Δικαστήριο να εκδώσει γνωμοδότηση σχετικά με τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων. Το Δικαστήριο καλείται να διευκρινίσει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Ισραήλ σε σχέση με την παρουσία του ΟΗΕ και των υπηρεσιών του, αλλά και του διεθνούς οργανισμού, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία είναι κρίσιμη για την επιβίωση του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού.

Το Ισραήλ ελέγχει όλες τις εισροές διεθνούς βοήθειας που είναι ζωτικής σημασίας για τους 2.400.000 πολίτες της Λωρίδας της Γάζας, όπου παρατηρείται μία πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση. Από τις 2 Μαρτίου, ο αποκλεισμός έχει επιδεινωθεί σημαντικά, disruptively μετά την κατάρρευση μιας εύθραυστης εκεχειρίας που διαρκούσε για 15 μήνες.

Ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), καταδίκασε την ανθρωπογενή κρίση, αναφέροντας ότι προκαλείται λόγω πολιτικών παραμέτρων στην περιοχή.

Οι Ανθρωπιστικές Συνέπειες του Κρίσιμου Αυτού Χρόνου

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 500.000 Παλαιστίνοι έχουν εκτοπιστεί μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας, ενώ τουλάχιστον 2.111 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πλήγματα κατά την ίδια περίοδο. Η αναγνώριση της σοβαρότητας της κατάστασης και των συνεπειών για τη ζωή των ανθρώπων είναι απαραίτητη προκειμένου να εξεταστούν οι προοπτικές ειρηνικής λύσης στην περιοχή.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γάζα είναι η μοναδική λύση για να αναγκαστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους 58 ομήρους που κρατούνται. Από αυτούς, 34 θεωρούνται ήδη νεκροί κατά την εκτίμηση του ισραηλινού στρατού.

Οι γνωμοδοτήσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ωστόσο μπορούν να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση προς το Ισραήλ. Στις αρχές του 2024, το Διεθνές Δικαστήριο είχε καλέσει το Ισραήλ να αποτρέψει οποιαδήποτε ενέργεια γενοκτονίας και να επιτρέψει την άμεση είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Στη συνέχεια, τον Μάρτιο, υπό αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, το Δικαστήριο ζήτησε την λήψη νέων μέτρων για την αντιμετώπιση του λιμού που πλήττει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Επιπλέον, τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς, το Διεθνές Δικαστήριο είχε χαρακτηρίσει «παράνομη» την ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και είχε προτρέψει τη διακοπή αυτής της κατάστασης το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τασούλας προς Σακελλαροπούλου: Η στιγμή της ευθύνης και η επιδίωξη της εθνικής ομοψυχίας

Σέρρες: Λουκέτο επ΄ αόριστον στο κλειστό κολυμβητήριο – “Προέχει η ασφάλεια” λέει η Δήμαρχος

Τίτλος: “Λίγες ημέρες πριν την απονομή του Βραβείου Κοινού LUX: Η Ελβίρα Φόρτε για τον προσανατολισμό του ευρωπαϊκού κινηματογράφου”