36.1 C
Athens
22/07/2024
karfitv.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γ. Φλωρίδης στο Πρώτο: Μέχρι τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμη η αίθουσα της δίκης των Τεμπών – Κάθειρξη για τον κόκκινο σηματοδότη 

Κοινοποίηση

«Η Δικαιοσύνη επιτελεί, κατά τη δική μου άποψη υποδειγματικά το έργο που έχει αναλάβει για την τραγωδία των Τεμπών» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 ο Γιώργος Φλωρίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» και συνομίλησε με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Η ανάκριση εκεί διεξάγεται χωρίς κανέναν περιορισμό και με όλες τις βοήθειες και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν στο δικαιϊκό μας σύστημα. Σχετικά λοιπόν, με αυτή την υπόθεση πολύ σωστά οι ελπίδες όλων είναι στα χέρια της δικαιοσύνης, διότι, η Δικαιοσύνη είναι ο μόνος θεσμός σε κάθε δημοκρατικό κράτος στο οποίο εναποθέτουν οι πολίτες τις ελπίδες τους ότι μια υπόθεση, όσο δύσκολη, όσο βαριά κι αν είναι, θα διερευνηθεί με τον τρόπο που πρέπειΣε αυτό το φοβερό δυστύχημα λοιπόντο οποίο τραυμάτισε τη χώρα μας, τον κόσμο και την ελληνική κοινωνία, το τραύμα αυτό-θα μείνει βέβαια ισόβια στους ανθρώπους που χάσανε τους συγγενείς τους».

«Θέλω να θυμίσω ότι όταν ανέλαβα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το καλοκαίρι πέρσι υπήρξε ένα κατεπείγον αίτημα από τον ανακριτή. Να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση ώστε να μπορέσει να ακούσει τις συνομιλίες. Διότι, η νομοθεσία που είχαμε έως τότε δεν είχε λάβει τέτοια πρόνοια. Αφορούσε μόνο τη δυνατότητα να ακούγονται οι συνομιλίες στα αεροπορικά δυστυχήματα. Έτσι, πήγαμε κατεπείγουσα διάταξη το καλοκαίρι. Σε συνεννόηση πάντα και με την έγκριση του πρωθυπουργού και δόθηκε αυτή η δυνατότητα στον ανακριτή να ακούσει τις συνομιλίες και να προχωρήσει. Η ανάκριση όπως κατά το νόμο παρακολουθείται και από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Νομίζω ότι δεν θα αφήσει κάποιο ερώτημα αναπάντητο ή κάποια πτυχή του θέματος».

«Μέχρι τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμη η αίθουσα της δίκης των Τεμπών-Κάθειρξη για τον κόκκινο σηματοδότη»

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο Γιώργος Φλωρίδης εν συνεχεία της συνομιλίας του με το δημοσιογράφο «η αίθουσα στη Λάρισα-με βάση τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας-θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Μαΐου, γιατί επαναλαμβάνω οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανέλαβαν τις διαδικασίες και το Υπουργείο Δικαιοσύνης βάζει όλα τα χρήματα». Τα Τέμπη δεν θα γίνουν Μάτι σε ό,τι αφορά το χρόνο απονομής της δικαιοσύνης ανέφερε επίσης στο δημοσιογράφο, υπογραμμίζοντας ότι τα νέα στοιχεία που προέκυψαν οδηγούν την έναρξη της δίκης πέρα από τον Ιούνιο. Ερωτηθείς έπειτα σχετικά με τους κώδικες, τις ποινές αλλά και για την φιλοσοφία τους η οποία είναι όχι να στείλουν τον κόσμο στη φυλακή, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά ώστε ο καθένας που λειτουργεί εγκληματικά να ξέρει ότι θα έχει συνέπειες ο κ. Φλωρίδης επισήμανε το εξής «να ξέρει, για παράδειγμα, ο άλλος ότι η διαφορά ανάμεσα στο τώρα και από την 1η Μαΐου και μετά είναι η εξής για να το πω χαρακτηριστικά: Εάν περάσεις κόκκινο, που σημαίνει πράσινο για έναν άλλον ο οποίος ανύποπτα και σεβόμενος τον νόμο περνάει με πράσινο, εσύ όμως το βλέπεις στο κόκκινο, έχει μεσολαβήσει και πορτοκαλί και παρ’ όλα αυτά το περνάς για να τον τραυματίσεις βαριά ή να τον σκοτώσεις τότε οι ποινές είναι κάθειρξη, δηλαδή θα πας μέσα ό,τι και να γίνει. Και έτσι, δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, «Ξέρεις, έλα μωρέ και τι έγινε, πέρασα το κόκκινο». Κόκκινο για σένα είναι πράσινο για έναν άλλον. Όταν λοιπόν, προκαλείς βλάβη ή όταν αφήνεις τον άλλον ανάπηρο για όλη του τη ζωή ή όταν τον σκοτώσεις, εκεί για τα πράγματα δεν μπορεί να λέμε «Έλα μωρέ, τι έγινε…». Τι θα πει τι έγινε; Όταν έναν άνθρωπο τον έκανες ανάπηρο για όλη του τη ζωή και ένα νέο ή όταν τον σκότωσες. Λοιπόν, θέλει προσοχή. Και το κόκκινο δεν είναι κάτι που δεν το βλέπεις. Το  βλέπεις και παρ’ όλα αυτά το βλέπεις και περνάς. Αυτά λοιπόν, πρέπει να αρχίσουμε να τα ξανασκεφτόμαστε».

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΦΣ: Έρχονται σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα λόγω της άρσης εξαγωγής του ΕΟΦ

Παράταση 1+1 μήνα στην ολοκλήρωση της διασύνδεσης POS – ταμειακών μηχανών

Η Campeόn Gaming βραβεύτηκε ως Best Workplace™ for Women Hellas 2024