30.3 C
Athens
14/07/2024
karfitv.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γεραπετρίτης από ΟΗΕ: Πρωτοβουλία της Ελλάδας στο τρίπτυχο Κλίμα – Ειρήνη – Ασφάλεια

Κοινοποίηση

Το τρίπτυχο κλίμα-ειρήνη-ασφάλεια θα θέσει ως προτεραιότητα της υποψηφιότητάς της η Ελλάδα ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, όπως ανακοίνωσε μέσα από την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε πως «δεν υπάρχει ούτε μία πρόκληση στον σύγχρονο κόσμο που να μην αλληλεπιδρά με άλλες. Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια και οι δύο από κοινού απειλούν τη σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή».

Υπ’ αυτό το πρίσμα, όπως τόνισε «δεν υπάρχει καμία πρόκληση που να αφορά αποκλειστικά μια χώρα ή μια περιοχή. Η κατάρρευση της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στην Ουκρανία απειλεί την αλυσίδα σιτηρών συνολικά και η ταχεία τήξη των πάγων στην Ανταρκτική επηρεάζει τον πλανήτη. Και αυτό, ενώ περισσότεροι από 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προβλέπεται να αντιμετωπίσουν το φάσμα της πείνας το 2030».

«Καμπανάκι» η αύξηση της θερμοκρασίας της Μεσογείου
Αναφερόμενος στην αύξηση της θερμοκρασίας ο υπουργός σημείωσε πως «η Μεσόγειος Θάλασσα, το σταυροδρόμι τριών ηπείρων, συνιστά χαρακτηριστικό παράδειγμα αλληλεπίδρασης και διάχυσης τέτοιων φαινομένων. Η ετήσια θερμοκρασία της θάλασσας είναι 1,54 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα επίπεδα πριν από το 1990 και περίπου 0,4 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας».

«Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκαλέσει σοβαρές περιβαλλοντικές ζημίες. Η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί τα τελευταία χρόνια το επίκεντρο της κλιματικής κρίσης με εκτεταμένες πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες. Επιπλέον, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θέτει σε κίνδυνο την ποσότητα και την ποιότητα της αλιείας και των ιχθυοαποθεμάτων, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η υγεία και ο βιοπορισμός των ανθρώπων» πρόσθεσε.

Το «Our Ocean Conference» στην Αθήνα «γέφυρα» μεταξύ της COP28 και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς
«Ο μετριασμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η προώθηση του βιώσιμου τουρισμού και της πράσινης ναυτιλίας καθώς και η μείωση της ρύπανσης από μικροπλαστικά περιλαμβάνονται στην ατζέντα της 9ης Διάσκεψης “Our Ocean Conference” που θα διοργανώσουμε στην Αθήνα στις 16 και 17 Απριλίου. Η διάσκεψη θα αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ της COP28 και της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς το επόμενο έτος, φιλοδοξώντας να παράγει απτά ορόσημα και αξιόπιστες δεσμεύσεις» συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε, ωστόσο πως «κανένα συνέδριο, καμία μεμονωμένη κρατική παρέμβαση δεν μπορεί να φέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Αυτό παραπέμπει στον Σίσυφο που κυλάει αιώνια και επανειλημμένα έναν βαρύ βράχο σε έναν λόφο. Η πολυπλοκότητα και η εξωεδαφικότητα των προκλήσεων απαιτούν τη συλλογική αντίδραση των κυβερνήσεων και των λαών του κόσμου με το βλέμμα στο μέλλον».

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι διαφορετική νοοτροπία όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την επισιτιστική ασφάλεια. Μια τέτοια οριζόντια πολιτική είναι το σχέδιο “OneHealth” του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μία ολοκληρωμένη, ενιαία, ολιστική προσέγγιση για την εξισορρόπηση και τη βελτιστοποίηση της υγείας των ανθρώπων των ζώων και του περιβάλλοντος» εξήγησε.

«Χρειαζόμαστε αυτού του είδους το νέο όραμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και διαγενεακής βιωσιμότητας. Μέσω της ηθικής και βασισμένης σε κανόνες παγκόσμιας διακυβέρνησης και του δίκαιου επιμερισμού των βαρών μεταξύ των κρατών».

Δεδομένων όσων σημείωσε παραπάνω, υπογράμμισε πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε για παγκόσμια συμμαχία για τη βιωσιμότητα. Υποστηρίζουμε δε την πρόταση για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για ένα βιώσιμο μέλλον».

«Το οφείλουμε στις μελλοντικές γενιές από τις οποίες ομολογουμένως έχουμε ήδη αποσπάσει τμήμα των μερισμάτων τους από το περιβάλλον.

Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε: Δεν είμαστε ιδιοκτήτες της γης, αλλά απλοί διαχειριστές της» κατέληξε.

Πήγη:www.cnn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο Γιάννης Πλούταρχος στο Anodos από την Πέμπτη 28/3

Επαγγελματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα ιδρύει ο ΔΕΔΔΗΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Φρέντη Μπελέρης στον ΣΚΑΪ 100,3: «Στόχος μου ήταν να υπερασπιστώ τα δικαιώματά των ομογενών στην Αλβανία»