16 C
Athens
29/04/2025
karfitv.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναβάθμιση του Ορίου Απαλλαγής από τον ΦΠΑ: Οφέλη και Προκλήσεις για τις Μικρές Επιχειρήσεις

Κοινοποίηση

Αύξηση Ορίων Απαλλαγής από τον ΦΠΑ για Μικρές Επιχειρήσεις

Η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) για τις μικρές επιχειρήσεις, εναρμονιζόμενη με κοινοτική οδηγία (2020/285) που έπρεπε ήδη να έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό φορολογικό σύστημα από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, το τρέχον όριο των 10.000 ευρώ στο ετήσιο τζίρο θα αυξηθεί σε 15.000 ή ακόμα και 18.000 ευρώ. Αυτή η επικείμενη αλλαγή αναμένεται να προσφέρει σημαντική φορολογική ελάφρυνση σε χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, διευκολύνοντας τη διαχείριση της επιχείρησής τους.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο καθεστώς απαλλαγής θα χάσουν το δικαίωμα έκπτωσης του ΦΠΑ για αγορές και υπηρεσίες που σχετίζονται με τις απαλλασσόμενες πράξεις τους. Αυτό το στοιχείο είναι κρίσιμο και κάθε επιχείρηση θα πρέπει να το σταθμίσει προσεκτικά πριν αποφασίσει αν η ένταξη στο νέο σύστημα είναι ωφέλιμη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, ακόμη και μετά την αναγκαία αναπροσαρμογή, το προτεινόμενο όριο θα παραμένει κάτω από τα αντίστοιχα όρια που ισχύουν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, η εφαρμογή της Οδηγίας επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 100.000 ευρώ εντός της ΕΕ χωρίς την υποχρέωση επιβολής ΦΠΑ, με τα εσωτερικά όρια των χωρών να κυμαίνονται έως 85.000 ευρώ. Στην Ιταλία, τη Ρουμανία και την Τσεχία, το ανώτατο όριο είναι 85.000 ευρώ, ενώ στη Λιθουανία ανέρχεται σε 55.000 ευρώ και στην Πολωνία σε 40.000 ευρώ.

Για τις ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, δημιουργείται η δυνατότητα να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τη χρήση του καθεστώτος απαλλαγής σε κράτη-μέλη όπου επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, υπό την προϋπόθεση ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών τους δεν θα υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ στην ΕΕ και ότι τηρούνται τα ειδικά όρια κάθε χώρας. Παράλληλα, μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και πληρούν τις προϋποθέσεις, θα μπορούν επίσης να αιτούνται την υπαγωγή τους στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ και στην Ελλάδα.

Αυτό θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας χωρίς να επιβαρύνουν τις συναλλαγές τους με ΦΠΑ, διευκολύνοντας έτσι την ανάπτυξη διασυνοριακών δραστηριοτήτων και ενισχύοντας τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η τελική ρύθμιση εκτιμάται ότι θα έχει οριστικοποιηθεί και ανακοινωθεί έως τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ μαζί με την πλήρη εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας, προγραμματισμένη για τον Ιούνιο.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Ελλάδα όφειλε να έχει ενσωματώσει την Οδηγία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η καθυστέρηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση της Κομισιόν, που απέστειλε επίσημη προειδοποίηση στην Αθήνα. Σε απάντηση, οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουνίου 2025, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κ. Καραμανλής: Δυστυχώς, η Τουρκία έχει καταφέρει να μας εμφυσήσει το «δίλημμα» υποχωρήσεις ή πόλεμος

Oμάδα Σύνταξης Γ

Αδιάκοπη Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου ΗΠΑ – Κίνας: Η Σιγή του Πεκίνου για Υποχώρηση

Επανασύσταση Εμπιστοσύνης στις Χρηματιστηριακές Αγορές μετά την Αλλαγή Στρατηγικής Τραμπ για Κίνα