31.2 C
Athens
14/07/2024
karfitv.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγροτικές κινητοποιήσεις: Ξεκίνησαν οι αγρότες για το Κάστρο Βοιωτίας – Την Τρίτη φτάνουν στην Αθήνα

Κοινοποίηση

Άρχισε η κάθοδος των Θεσσαλών για το αγροτικό συλλαλητήριο την Τρίτη στο Σύνταγμα. Λίγο πριν τις 11 το πρωί Καρδιτσιώτες και Φαρσαλινοί αγροτες αναχώρησαν από το μπλόκο της Καρδίτσας και σε συνεννόηση με της Αστυνομία οδεύουν μέσω της Ε-65 με προορισμό το Κάστρο Βοιωτίας όπου θα διανακτυρεύσουν. Είκοσι τρακτέρ μαζί και αγροτικά αυτοκίνητα, με προπορευόμενα αστυνομικά αυτοκίνητα και μηχανές καθώς και οχήματα της εθνικής οδού, ξεκίνησαν για ένα δύσκολο ταξίδι, όπως ανέφεραν αγρότες. Τόνισαν ότι η οδήγηση με τρακτέρ είναι δύσκολη , το κόστος της μετακίνησης πολύ υψηλό, ενω το ταξιδι πολύωρο. Η εκτίμηση τους είναι ότι το συλλαλητήριο θα είναι δυναμικό και με μεγάλη συμμετοχή.

Το ταξίδι τους προς την Αθήνα ξεκινούν και οι αγρότες από το μπλόκο του Πλατυκάμπου που θα κινηθούν μέσω της παλιάς εθνικής οδού Λάρισας – Βόλου. Στη συνέχεια θα συναντήσουν τους συναδέλφους τους που έχουν στήσει μπλόκο στο Στεφανοβίκειο, από εκεί και πέρα θα περάσουν από τον Αλμυρό, θα ενωθούν με άλλα τρακτέρ και ως έναν κομβόι πλέον με τη συνοδεία περιπολικών αλλά και οχημάτων αγροτών θα φτάσουν στην Ανθήλη όπου θα συναντηθούν με τρακτέρ που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από το μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα. Το κομβόι θα καταλήξει στο Κάστρο Βοιωτίας όπου θα διανυκτερεύσουν οι αγρότες.

Μαζί τους θα έχουν κι άλλα οχήματα με καύσιμα αλλά και για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίσει κάποιο αγροτικό μηχάνημα, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να το επιδιορθώσουν ενώ αύριο νωρίς το πρωί από το Κάστρο Βοιωτίας θα ξεκινήσουν προς την Αθήνα. Η προσυγκέντρωση είναι για τις 17:30 η ώρα στην πλατεία Ομονοίας και στη συνέχεια στις 18:30 όλοι μαζί θα κατευθυνθούν προς το Σύνταγμα.

Επίσης, αύριο θα ξεκινήσουν πάρα πολλά για ΙΧ αγροτών με όσο γίνεται περισσότερα άτομα το καθένα, αλλά και λεωφορεία. Υπολογίζεται ότι από τη Θεσσαλία μέχρι στιγμής τα λεωφορεία που αναμένεται να κατέβουν στην Αθήνα μπορεί και να ξεπερνούν τα 60.

Ο αγρότης από το μπλόκο του Πλατύκαμπου, Χρ. Σιδηρόπουλος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εκπομπή «Συνδέσεις» ότι είναι εθνικό ζήτημα η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ κι ότι αυτό που ψηφίστηκε στην ΕΕ πρέπει να ανατραπεί. Μιλώντας για τη Θεσσαλία και τις αποζημιώσεις τόνισε ότι δεν είναι ένα οικονομικό κόστος που το προκαλέσαμε εμείς. «Οι καταστροφές που έχουμε στη Θεσσαλία αφορούν περίπου 180.000 στρέμματα που είναι ακόμα μέσα στο νερό ενώ υπάρχουν κι άλλα 300.000 στρέμματα που είναι ακατάλληλα για καλλιέργεια» υπογράμμισε ακόμα ο κ. Σιδηρόπουλος ο οποίο διευκρίνησε ότι δεν θα εμποδίσουν κανέναν και δεν θα κλείσει κανένας δρόμος. Μίλησε για συντεταγμένη και προσεκτική κάθοδο κι ανέφερε ότι θα είμαστε στο Σύνταγμα την Τρίτη το απόγευμα και την Τετάρτη το πρωί -ενδεχομένως στις 10:00- θα αναχωρήσουμε για να γυρίσουμε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα».

Ομοσπονδία Μεταλλορύχων Ελλάδος κάνει γνωστό με ανακοίνωσή της ότι τάσσεται στο πλευρό των αγροτών και ότι διοργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη στις 6 το απόγευμα στο Σύνταγμα. «Ο αγώνας των αγροτών που δίνουν Πανελλαδικά Ενωτικά και Συντονισμένα για την επιβίωση τους είναι δίκαιος και απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει όλα τα αιτήματά τους προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν αγροτικά προϊόντα, έναν από τους τελευταίους τομείς πρωτογενούς παραγωγής που έχει απομείνει στην χώρα, μετά τον εκφυλισμό από την κυβέρνηση της παραγωγικής υποδομής της χώρας και την πρόκριση αεριτζίδικων πρακτικών κερδοφορίας όπως χρηματιστήρια ενέργειας, τουριστικά προϊόντα και μεσάζοντες» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι ολιγόωροι αποκλεισμοί δρόμων. Oι αγρότες στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα  θα κλείσουν τα σύνορα για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα Δευτέρα 19 του Φλεβάρη από τις 12 έως τις τρεις μετά το μεσημέρι.  Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμενοι να κλιμακωσουν την κινητοποίηση τους την Τρίτη με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Σε τετράωρο αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων προχωρούν σήμερα οι αγρότες του Νοτίου Έβρου συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα. Ο αποκλεισμός, μόνο για τα επαγγελματικά αυτοκίνητα, πρόκειται να γίνει 5 με 9 το βραδύ πάντα σεβόμενοι τον πολίτη και «χωρίς καμία διάθεση να δυσκολέψουν το έργο των τελωνειακών υπάλληλων,» δηλώνει στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κώστας Καναβίδης.

Σήμερα το απόγευμα πρόκειται να αποφασισθεί αν και με ποιο τρόπο θα κατέβει στην Αθήνα συμβολικός αριθμός τρακτέρ για να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Ήδη μεγάλος αριθμός αγροτών πρόκειται να κατέβουν κονβόι με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα ενώ σε συνεργασία με τους αγρότες από την Κομοτηνή λεωφορεία πρόκειται να αναχωρήσουν πιθανόν τα ξημερώματα για την Αθήνα.

Σήμερα οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε οργασμό προετοιμασιών βρίσκονται οι διαδικασίες των αγροτών για την μεταφορά των τρακτέρ τους στην Αθήνα, πολλά εκ των οποίων αναμένεται να φορτωθούν σε νταλίκες

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και πραγματικών παραγωγών, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις δημοσιονομικές αντοχές» το μήνυμα του πρωθυπουργού στους αγρότες, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου.

«Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι όντως είμαστε μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, που νοιάζεται όχι μόνο για τους πολλούς, αλλά και για τους λίγους -πρωτίστως για τους πιο ευάλωτους όπως είναι τα παιδιά- αποδίδοντας δικαιώματα, δικαιοσύνη και ελευθερία, σε μια μερίδα συμπολιτών μας που έως σήμερα τα στερούνταν. (…) Η επιβράβευση και στήριξη των συνεπών και των πραγματικών παραγωγών που δίνουν αγώνα καθημερινά στο χωράφι αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Διότι έτσι στηρίζουμε και τον πρωτογενή τομέα από το χωράφι έως το ράφι αλλά και τον καταναλωτή με καλύτερες τιμές (…) Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ρεπορτάζ: Δώρα Μήτρα, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Συνεχίζονται οι ”Σκηνές από έναν γάμο” έως 12 Μαΐου στο Θέατρο Αυλαία

Γιώργος Καμπανέλλης-«Τέτοιες ώρες μιλάνε τα μάτια»

Υλοποίηση προγραμμάτων μέσω της τέχνης σε αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες από το ”Τεχνοδρομώ”