36.4 C
Athens
22/07/2024
karfitv.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρειος Πάγος: Ευθεία παρέμβαση με αόριστα και χωρίς καμία τεκμηρίωση στοιχεία το ψήφισμα του ΕΚ για το κράτος Δικαίου

Κοινοποίηση

Ευθεία παρέμβαση με αόριστα και χωρίς καμία τεκμηρίωση στοιχεία, χαρακτηρίζει η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος Δικαίου στη χώρα μας. Με πλειοψηφία 49 Αρεοπαγιτών υπέρ  έναντι 13 κατά, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου που συγκάλεσε  το πρωί η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάπα, αντικρούει  όσα καταλογίζει το εν λόγω ψήφισμα για τη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, απαντώντας σε μία προς μία τις επικρίσεις που διατυπώνονται σε αυτό. 

Η μειοψηφία των 13 αρεοπαγιτών είχε τη γνώμη ότι το θέμα είναι πολιτικής φύσεως και δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια που συγκροτήθηκε, θεωρεί ότι αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των δικαστικών αρχών το ψήφισμα για σειρά υποθέσεων που είναι εκκρεμείς, όπως υποθέσεις διαφοράς, οι έρευνες για τα Τέμπη,  τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, το ναυάγιο της Πύλου αλλά και αυτή της χρηματοδότησης μέσων ενημέρωσης

Ειδική αναφορά γίνεται στο Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στη δικαστική μεταχείριση του Παναγιώτη Δημητρά που διώκεται από τις δικαστικές αρχές για σειρά έκνομων δράσεων, θέματα για τα οποία επίσης απασχολήθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Σε όλες τις υποθέσεις που επικαλείται το εν λόγω ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η Ολομέλεια τονίζει ότι είναι χωρίς τεκμηρίωση, με ψευδή και μη επιβεβαιωμένα δεδομένα ή παντελώς αόριστα, χωρίς αμεροληψία και χωρίς κάποια ανάθεση των ερευνών σε εθνική η κοινοτική αρχή.

Ο αρεοπαγίτης Παναγιώτης Λυπερόπουλος αναφέρθηκε, ξεκινώντας από την υπόθεση των Τεμπών, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η δικαιοσύνη έχει προχωρήσει σημαντικά τις έρευνες για την τραγωδία σε ό,τι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ για τυχόν ευθύνες των πολιτικών, τόνισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα η δικαιοσύνη, καθώς από το ελληνικό σύνταγμα την εν λόγω αρμοδιότητα για τους πολιτικούς την έχει αναθέσει μόνον στη Βουλή.

Αναφορικά επίσης με τους χειρισμούς στην υπόθεση των υποκλοπών, ο κ. Λυμπερόπουλος χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη παρέμβαση στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών τις υποδείξεις του Ψηφίσματος για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη, όπως και τις αιτιάσεις του για την ανάθεση σε ανώτατο εισαγγελέα των ερευνών.

Όσον αφορά την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο κ. Λυμπερόπουλος τόνισε ότι έχουν δικαστεί και καταδικαστεί οι δράστες σε πρώτο βαθμό και η δίκη γίνεται τώρα σε δεύτερο βαθμό, εφετείο, ενώ ανάλογη θέση έλαβε και στις αιτιάσεις για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση, ότι ήδη έχουν απολογηθεί εμπλεκόμενοι και έχουν υπάρξει προφυλακίσεις.

Ο κ. Λυμπερόπουλος σύμφωνα με πληροφορίες επίσης αναφέρθηκε στις αιτιάσεις του Ψηφίσματος ότι η ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων διορίζεται από την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτό προβλέπει το σύνταγμα το οποίο ισχύει με τη βούληση του ελληνικού λαού και ότι η σχετική διαδικασία επιλογής γίνεται σε τήρηση του συντάγματος με όρους νομιμότητας, τονίζοντας ότι οι αστήρικτες αναφορές στο Ψήφισμα εμφανίζουν την ελληνική δικαιοσύνη ως υποχείριο της πολιτικής.
Επίσης κατά πληροφορίες ο κ. Λυμπερόπουλος απέκρουσε ως αόριστες και ατεκμηρίωτες τις αιτιάσεις για τις έρευνες στο πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, σημειώνοντας ότι επιχειρείται με το Ψήφισμα ευθεία παρέμβαση στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών.
Επίσης ανάλογη θέση εισηγήθηκε ο κ. Λυμπερόπουλος και για την αντιμετώπιση των θυμάτων βιασμού και σεξουαλικής βίας, υποστηρίζοντας ότι οι εισαγγελικές αρχές επιλαμβάνονται κάθε καταγγελίας, υπάρχει ειδικός εισαγγελέας ανηλίκων και η εισαγγελική αρχή ορίζει εισαγγελείς για τον χειρισμό ειδικά θεμάτων για ανήλικα, υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και trafficking.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισηγητής αρεοπαγίτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ψήφισμα υιοθετεί αμφισβητούμενα δεδομένα και συμπεράσματα που έχουν εξαχθεί χωρίς τεκμηρίωση με την παράθεση ψευδών και μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών. Πρόσθεσε ότι όλα αυτά πλήττουν τη δικαιοσύνη, καθώς όπως τόνισε, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί στους πολίτες και τα κοινοτικά όργανα η εντύπωση ότι το κράτος δικαίου στην Ελλάδα υποχωρεί εξ αιτίας διαφθοράς που περιλαμβάνει και το δικαστικό σώμα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Τσουκαλά

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Περιοδεία στη λαϊκή αγορά του Πειραιά από στελέχη της Ελληνικής Λύσης

«Ημέρες Φωνιατρικής 2024. Φωνή – Eπιστήμη και Τέχνη», 30 και 31 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ

Δημήτρης Γιώτης: Το αντίο και το δημόσιο ευχαριστώ του τραγουδιστή στο κοινό της Θεσσαλονίκης